Direct naar artikelinhoud

Theater Tussen 'Genesis' en 'Terminator'

Voor de tv-kijker is acteur-regisseur Thomas Ryckewaert bekend van De Kavijaks, Eigen kweek en de recente kijkcijferhit Als de dijken breken. Zijn nieuwe creatie voor theater draagt de naam Golem. Volgens de joodse legende is dat een wezen dat door een geleerde wordt gekneed uit stof of klei en tot leven komt via rituele bezweringen. Die zou het volk tegen een pogrom moeten beschermen.

Maar het experiment ontspoort wanneer het wezen zich plots tegen zijn schepper keert.

"Golem is een haast archetypisch figuur dat de oude menselijke ambitie voor het scheppen van leven verzinnebeeldt", zegt Ryckewaert. "De golemmythe maakt deel uit van een hele reeks verhalen, zoals Genesis, Frankenstein, Terminator en - recentelijk - Her en Ex-Machina. De titel van mijn voorstelling verwijst eerder naar deze familie van verhalen dan naar dat ene verhaal in het bijzonder."

Naast acteurs staan er ook twee dansers op de planken. Een combinatie van verschillende energieën die de maker naar eigen zeggen enorm fascineert.

Ryckewaert: "Dat heeft te maken met de mentale wereld die ik probeer vorm te geven. Zo is dans een abstracter medium dan theater."

Golem

9-10/12, deSingel, Antwerpen. 14/12, Vooruit, Gent, hiros.be