Islamleerkrachten moeten specifieke opleiding volgen

Islamleerkrachten in het basis- en het secundair onderwijs zullen in de toekomst een specifieke opleiding aan een universiteit of hogeschool moeten volgen. Dat is het resultaat van een engagementsverklaring die de Belgische Moslimexecutieve en Onderwijsminister Hilde Crevits ondertekend hebben. Zestigduizend leerlingen volgen momenteel islamitische godsdienst bij 738 leerkrachten.
BELGA/BOGAERTS

In het voorjaar kwam aan het licht dat slechts 16 procent van de islamleerkrachten in het basisonderwijs over een specifiek diploma voor lessen in islam beschikt. "Het is onbegrijpelijk dat er bijna geen voorwaarden zijn voor de islamleerkrachten in het basisonderwijs", was te horen bij onder meer N-VA. Hilde Crevits startte daarop een overleg met de Moslimexecutieve.

Het streefdoel is dat islamleerkrachten, zowel in het basis- als in het secundair onderwijs, daar voortaan een specifieke opleiding voor volgen. Een werkgroep zal bekijken welke hogescholen en universiteiten interesse tonen om het onderwijsvak islam in te richten als lerarenopleiding. Tegen 31 maart volgend jaar moet de werkgroep met resultaat komen. De huidige leerkrachten kunnen hun job blijven uitoefenen, maar ook zij zullen worden aangemoedigd zich bij te scholen.

"Dit is de eerste keer dat het onderwijs en de Moslimexecutieve zich samen engageren om de kwaliteit te verbeteren", zegt Crevits. "We willen de levensbeschouwingen een plaats blijven geven in het onderwijs, maar daarvoor rekenen we op een heel actieve houding van die levensbeschouwingen zelf."

Naast de kwaliteitsvollere opleiding komt er ook een betere inspectie voor de islamleerkrachten. Als eerste stap komt er alvast Ă©Ă©n extra inspecteur.

Meest gelezen