Direct naar artikelinhoud

Een relletje cadeau voor Moederdag

Een school uit Sint-Lambrechts-Woluwe heeft beslist om haar leerlingen geen cadeautje te laten maken voor Moederdag. Resultaat: een halve dag hetze met stoere politieke verklaringen. Wanneer uitdrukkingen 'cultuur' en 'diversiteit' verschijnen, verdwijnt de sereniteit.

"Ik heb al enkele honderden scheldmails binnengekregen", zegt Dominique Paquot, de directeur van het Franstalig schooltje De Singelijn in Sint-Lambrechts-Woluwe. "Mensen van overal in het land vragen mij wat er mij in godsnaam bezield heeft." Hij is opgelucht dat hij zijn kant van het verhaal kan doen. "Dat ik op de meeste Vlaamse nieuwssites en in een krant 'directrice' werd genoemd, zegt genoeg. Ze hebben me niet gecontacteerd."

De aanleiding was een mail die hij de ouders had gestuurd op woensdagochtend. Daarin kondigde hij aan dat de leerlingen geen moederdaggeschenk zouden knutselen "omwille van diversiteit in families en culturen".

Dat laatste schoot in het verkeerde keelgat bij een aantal ouders. Gisteren barstte daarbovenop nog eens een discussie los op de sociale media. Waarom schaft de school in godsnaam Moederdag af? Waarom geven we onze tradities zomaar op om culturele redenen? Het leek of de clash of civilisations op de speelplaats werd uitgevochten.

"Hebben we integratie dan echt helemaal opgegeven?", vroeg staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) voor Gelijke Kansen zich af op Twitter. "Dit is geen uiting van respect. Wel van lafheid." Vlaamse minister Bart Tommelein (Open Vld) had het over een "ongelukkig signaal", CD&V-collega Hilde Crevits schreef dat we moeders en vaders "moeten koesteren, meer dan ooit". Ook heel wat parlementsleden spuiden hun mening.

Niets met religie te maken

Geen van hen had Paquot (echt) gehoord, pas tegen de middag volgde nuance. Het verbod op knutselwerk had niets te maken met 'culturele waarden', wel met diverse gezinssamenstellingen waar de school rijk aan is. "We hebben de voorbije jaren gemerkt dat er heel wat leerlingen geen leuke periode doormaakten in aanloop naar Moederdag", vertelt hij. "Bij sommigen is hun moeder overleden, ze hebben twee vaders of leven in een nieuw samengesteld gezin. Al enkele jaren denken we na over alternatieven om de familieleden te eren. Dat gaan we nu ook doen."

De directeur geeft grif toe dat hij "barslecht" heeft gecommuniceerd. De gewichtige termen 'cultuur' en 'diversiteit' had hij erg onhandig gebruikt. "Dit heeft niets met religie te maken", verduidelijkt hij. "We hebben naar schatting 5 procent moslims in onze school. Wel hebben ongeveer een derde van de kinderen geen Frans als moedertaal, maar zij komen uit gezinnen die voor de Europese instellingen werken: Hongaren, Grieken, Russen." Hij stuurde donderdag al een tweede mail om de gemoederen te bedaren.

De school, gelegen in het rijke Sint-Lambrechts-Woluwe, heeft een apart pedagogisch project. Het volgt de filosofie van de Belgische pedagoog Ovide Decroly en is ook verwant aan de freinetscholen. "Voor ons is het leerproces belangrijker dan het resultaat", klinkt het. Leerlingen verplichten om ieder jaar een gelijkaardig cadeau te fabriceren pas niet in hun project. Ook dat heeft meegespeeld in de beslissing.

De goedbedoelende directeur kwam in het oog van de storm - die na een halve dag weer ging liggen. Het doet denken aan de kerststalrel afgelopen zomer. Daar liep een opbod aan stoere verklaringen over 'cultuur' en 'identiteit' eveneens uit op een sisser. Een sereen debat lijkt onmogelijk.

Fout gelezen

En de politici? Crevits bleef erbij dat ze niet meer dan 'een positief signaal' wilde geven op een moment dat Moederdag in vraag werd gesteld, Tommelein benadrukte dat ook kinderen van gescheiden ouders recht hebben op een Moederdag.

Staatssecretaris Demir stelde schoorvoetend haar standpunt bij. Ze verwijderde in de namiddag haar oorspronkelijke tweet. "De kranten en ikzelf lazen het fout", lichtte ze toe op Facebook. "Een wat vreemde communicatie van de directeur, maar ik wil best geloven in zijn intenties."