Direct naar artikelinhoud

Gemiddelde Belg verspilt kilogram voedsel per dag

88 miljoen ton, zoveel voedsel gaat er elk jaar in Europa verloren, ofwel gemiddeld 173 kilogram per persoon. De Belgen horen echter bij de slechtste leerlingen van de klas met liefst 345 kilogram voedsel per jaar, ofwel een kleine kilo per dag. Enkel Nederland doet slechter, Slovenië is dan weer de primus.

Die gemiddeldes tonen dat er voor Europa nog veel werk aan de winkel is om de doelstellingen te halen die het vier maanden geleden stelde: de voedselverspilling tegen 2025 met 30 procent verminderen in vergelijking met 2014 en met 50 procent tegen 2030.

Twee oorzaken treden op het voorplan bij die hoge Belgische cijfers. Zo zouden consumenten onvoldoende geïnformeerd zijn en kennen de meesten het verschil niet tussen 'ten minste houdbaar tot' en 'te gebruiken tot'. Alleen bij die laatste is een product niet meer veilig om op te eten na de uiterste datum. Daarnaast is er nog steeds veel verspilling op het niveau van de voedselproductie.