Direct naar artikelinhoud

Paus ontmoet Palestijnse president Abbas

Zaterdag ontmoet paus Franciscus de Palestijnse president Abbas. Wellicht zal dan ook het verdrag waarin de Heilige Stoel Palestina als staat erkent, worden ondertekend.

In het document, dat de status en de activiteiten van de katholieke kerk moet regelen, wordt uitdrukkelijk melding gemaakt van "de staat Palestina". Die officiële erkenning komt niet uit de lucht gevallen: officieus wordt er al langer over een onafhankelijke staat gesproken. Het Vaticaan juichte in 2012 al de beslissing toe van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om de Palestijnse staat te erkennen. En ook tijdens zijn bezoek aan het Heilige Land vorig jaar refereerde paus Franciscus al aan "de staat Palestina".

Twee heiligen

Naast de ontmoeting en de mogelijke ondertekening, komt Mahmoud Abbas ook naar het Vaticaan voor de heiligverklaring van twee nonnen. Mariam Bawardy en Marie Alphonsine Ghattas, die in de negentiende eeuw in Ottomaans Palestina leefden, zouden zo de eerste katholieke heiligen van Arabische komaf zijn.

Bawardy zou in 1.865 stigmata hebben gekregen - bloedende wonden op handen en voeten, zoals Jezus zou hebben gehad toen hij werd gekruisigd. Aan Bawardy wordt het wonder toegeschreven waarbij een Italiaanse baby een hartkwaal overleefde nadat tot er voor haar werd gebeden.

Aan Marie Alphonsine Ghattas zou de heilige maagd Maria verschillende keren zijn verschenen. Zij zou ook een Galilees meisje van de verdrinkingsdood hebben gered.