Direct naar artikelinhoud

Vicepresident van Burundi vlucht naar België

De vicepresident van het Centraal-Afrikaanse land Burundi is naar ons land gevlucht. Gervais Rufyikiri gaat niet akkoord met de ambitie van president Nkurunziza om opnieuw president te worden.

Hij stond volgens ooggetuigen wat verweesd naar de bagageband te kijken terwijl hij zijn koffer zocht. Helemaal alleen. Gervais Rufyikiri, de tweede vicepresident van Burundi, is uit zijn thuisland vertrokken en naar België gevlucht uit protest tegen de plannen van president Pierre Nkurunziza, die een ongrondwettelijke derde ambtstermijn ambieert. Ons land zal de verkiezingen niet erkennen.

Nkurunziza had eind april bekendgemaakt dat hij kandidaat is om zichzelf op te volgen. Die aankondiging leidde tot heel wat onrust in het land: het bloedig neerslaan van het protest heeft volgens mensenrechtenorganisaties al aan tachtig mensen het leven gekost.

Gisteren zijn bij een aanval met een granaat in de hoofdstad Bujumbura nog minstens vijf mensen om het leven gekomen. Tegelijk braken 200 studenten in bij de Amerikaanse ambassade, op zoek naar een veilig onderkomen, weg van het geweld.

Hulp opgeschort

Tijdens een interview met France24 in Brussel verklaarde tweede vicepresident Rufyikiri nu dat hij de plannen van de president niet langer kan steunen. Hij vreest dat de ambitie van Nkurunziza het land "in een chaos" zal storten en vraagt zijn ontslag. Maar Nkurunziza lijkt niet onder de indruk. Hij houdt vast aan zijn planning: parlementsverkiezingen op 29 juni, presidentsverkiezingen op 15 juli.

Buitenlandminister Didier Reynders (MR) was gisteren niet bereikbaar voor commentaar, hij is op missie in China. Vragen in het parlement over de situatie in Burundi werden beantwoord door zijn partijgenoot in de regering, pensioenminister Daniel Bacquelaine. Die was duidelijk: "Ons land ijvert voor een goede dialoog. Het lijkt ons onmogelijk dat verkiezingen op zo'n korte termijn op een aanvaardbare manier georganiseerd kunnen worden."

Bacquelaine benadrukte dat België al alle hulp aan Burundi heeft opgeschort. Het gaat onder meer over steun aan de Burundese politie, de hervorming van justitie en het verkiezingsproces. Dit geld wordt niet uitbetaald.

Volgens vicepresident Rufyikiri hebben ook al verschillende andere vooraanstaande Burundese burgers het land moeten ontvluchten omdat ze zich uitspreken tegen president Nkurunziza. Onder hen ook een rechter van het grondwettelijk hof en leden van de verkiezingscommissie.