Direct naar artikelinhoud

De Croo legt wapenleveringen aan Saudi-Arabië weer op tafel

Federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) wil een embargo op wapenleveringen aan Saudi-Arabië. Maar aangezien dat een gewestelijke bevoegdheid is, kijkt iedereen vooral naar Waals minister-president Paul Magnette (PS).

"Ik weet dat het een gewestelijke bevoegdheid is, maar je moet een beetje coherent zijn als land. Je kunt niet aan de ene kant mensenlevens proberen te redden en aan de andere kant een regime helpen dat mensen aan flarden schiet. Dit is dweilen met de kraan open." De boodschap van federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo in De zevende dag was duidelijk: hij wil niet dat er nog Belgische wapens geleverd worden aan Saudi-Arabië.

Hij verwees daarbij naar de hongersnood die in de Hoorn van Afrika woedt. Volgens de VN dreigen daar twintig miljoen mensen om te komen van de honger, "de grootste humanitaire ramp sinds de Tweede Wereldoorlog". Die situatie is onder meer veroorzaakt door Saudi-Arabië, dat een gewapend conflict uitvecht in Jemen. Zaterdag kondigde De Croo nog aan dat de federale regering financieel bijspringt bij de hulpactie die Consortium 12-12 op poten zette. Voor elke euro die het consortium inzamelt, doet de federale regering er een bij.

Volgens De Croo heeft hij voor zijn embargo-oproep de steun van premier Charles Michel (MR). Maar of dit een regeringsstandpunt is, is onduidelijk. "Binnen de regering is hier nog geen officieel standpunt over bepaald", klinkt het bij Pieter De Crem (CD&V), als staatssecretaris bevoegd voor buitenlandse handel.

Liberale bocht

Oppositiepartijen Groen en sp.a zijn voorstander van een embargo, maar wijzen ook op een bocht bij Open Vld. De resoluties die beide partijen de voorbije maanden in de Kamer en in het Vlaams Parlement indienden, kregen immers geen steun van de liberalen. "Ik hoop dat de positie van Open Vld nu duidelijk is na de oproep van De Croo", zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt.

Alexander De Croo spreekt echter tegen dat hij een bocht neemt. De resolutie van Groen gaat immers veel breder dan enkel wapenexport. De groenen willen alle handelsrelaties met Saudi-Arabië bevriezen. "Verziek het debat niet door er allerlei zaken bij te sleuren", zegt De Croo.

Hij benadrukt dat hij de bredere discussie zeker niet uit de weg wil gaan, maar volgens hem is het nu vooral belangrijk dat er snel wordt gehandeld. "Ik ben bang dat we anders vertrokken zijn voor een discussie van maanden, terwijl ondertussen miljoenen mensen sterven."

In feite is het pleidooi van De Croo niet meer dan symbolisch, aangezien de gewesten bevoegd zijn voor wapenexport. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) laat weten dat hij zich niet aangesproken voelt, "aangezien Vlaanderen geen wapens exporteert naar Saudi-Arabië".

Humanitaire redenen

De Croo viseert dan ook vooral Wallonië, dat voor miljarden uitvoert naar de oliestaat. "Ik kan Wallonië niets opleggen", erkent hij. "Ik kan enkel vragen om na te denken waar ze mee bezig zijn."

Snel vaart maken kan, stelt De Croo. Hij verwijst naar een Vlaams wetsontwerp dat het mogelijk maakt om leveringen van wapens en onderdelen tijdelijk op te schorten om humanitaire redenen. Hij roept de Waalse regering op om dat voorbeeld te volgen. En zo ligt de bal in het kamp van Waals minister-president Paul Magnette. Die wou gisteren niet reageren.