Direct naar artikelinhoud

China zet toeristen met slechte manieren op zwarte lijst

De Chinese autoriteiten gaan een zwarte lijst opstellen van landgenoten die zich slecht gedragen in het buitenland. Hun namen worden doorgespeeld aan de politie, de douane en zelfs de banken.

De Chinese Nationale Toerisme Administratie geeft zes concrete voorbeelden van ontoelaatbaar gedrag in het buitenland: zich asociaal gedragen op het openbaar vervoer, publieke en private eigendommen beschadigen, geen respect hebben voor de lokale gewoontes, historische exposities saboteren, zich inlaten met gokken en pornografische activiteiten. In 2013 gaf de Administratie nog een gids voor goede manieren uit waarin Chinezen werd afgeraden om niet langer in het zwembad te plassen of reddingsvesten uit vliegtuigen te stelen.

Wie op de lijst belandt, blijft daar twee jaar op staat. Er is wel kans om in beroep te gaan. Volgens de Beijing Times zouden mensen op de lijst moeilijker visums kunnen aanvragen. Omdat hun gegevens ook doorgespeeld worden aan banken, zullen overtreders ook minder makkelijk een lening kunnen afsluiten.

Het aantal Chinese toeristen steeg vorig jaar wereldwijd met 20 procent tot 109 miljoen. Volgens cijfers van de Wereldtoerismeorganisatie (WTO) waren ze in 2012 goed voor een omzet van 96 miljard euro. Daarmee zijn de Chinese toeristen financieel-economisch de belangrijkste groep, voor de Duitsers en de Amerikanen.

Vorig jaar kwamen zo'n 200.000 Chinese toeristen naar België. Daar komen er vanaf dit jaar minstens 50.000 bij wanneer de Chinese touroperator U-Tour start met chartervluchten naar de luchthaven van Luik vanaf 20 april. De Chinezen zouden met U-Tour één dag in België doorbrengen en nadien een rondreis in Europa maken, naar onder meer Frankrijk, Nederland, Italië, Duitsland en Scandinavië.

Navraag in onze steden leert dat er tot nu toe amper problemen zijn met Chinese toeristen. "Je hoort wel eens dat ze ongegeneerd op de grond spuwen of de rij voor een kassa niet altijd respecteren", klinkt het.