Direct naar artikelinhoud

Turkije stuurt CD&V naar rechts

Het voorstel om de dubbele nationaliteit af te schaffen heeft weinig kans op slagen. Toch liet CD&V dat proefballonnetje op om haar rechterflank af te dekken na het Turkse referendum.

CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert was op Twitter scherp na het referendum in Turkije. Zowat 75 procent van de Turkse Belgen stemde voor de uitbreiding van de macht van Erdogan. "Maak een einde aan de dubbele nationaliteit. Die dubbele loyauteit is onhoudbaar", verduidelijkte Bogaert. "Dit is een appel voor een debat over identiteit op Europees vlak."

Een ongewoon geluid binnen CD&V. De N-VA lanceerde sinds vorige zomer al twee keer een voorstel om de dubbele nationaliteit af te schaffen. Telkens wezen de coalitiepartners, en dus ook CD&V, op de vele praktische bezwaren en moest het idee weer in de kast.

Nu is het voor het eerst dat een CD&V'er dat ballonnetje oplaat. Bogaert werd niet teruggefloten door de partijtop. Meer nog, hij mocht gisteravond in Terzake in debat gaan met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Een van de prominente stemmen uit de rechterflank van CD&V kreeg zo behoorlijk wat airplay.

Botsen met N-VA

Sinds vorige zomer botste de partij op regelmatige basis met de N-VA over thema's als diversiteit en veiligheid. N-VA zette de CD&V verschillende keren weg als 'moslimpartij' die zich soft opstelde. Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) zei een week geleden dat nog met zoveel woorden in De Zondag.

De verwijten van N-VA liggen gevoelig, bleek uit de felle reactie van CD&V-voorzitter Wouter Beke op het interview. Hij beet de Vlaams-nationalisten toe dat ze Filip Dewinter zouden doen blozen en eiste uitgebreide excuses van Demir. Tegelijk gebruikt CD&V flinksere uitspraken zoals die van Bogaert om het beeld dat de N-VA van hen ophangt bij te stellen. Meteen wordt ook de rechterzijde afgedekt.

Maar zitten de twee partijen nu plots op één lijn? N-VA-voorzitter Bart De Wever deed meteen een oproep om over de partijgrenzen heen werk te maken van de afschaffing van de dubbele nationaliteit.

In de loop van de dag volgde de nuance. Beke wees op de juridische obstakels. Er zijn verschillende landen die automatisch de nationaliteit toekennen, zonder dat je daar afstand van kan doen. Bovendien is een land soeverein om stemrecht toe te kennen, ook aan mensen die geen staatsburger zijn. En wat met de Belgische expats in het buitenland? Ook experts uiten hun twijfels.

Publieke opinie

Partijwoordvoerder Steffen Van Roosbroeck benadrukt dat CD&V geen bocht maakt. Ook vorige zomer stelde de partij dat "het logischer is om één nationaliteit te hebben", waarna een oplijsting van bezwaren volgde. Nu is de inhoud dezelfde, maar de klemtoon ligt elders. Nu lijkt CD&V de voorrang te geven aan de afschaffing, eerder dan te denken aan de obstakels.

Toch zetten de uitspraken van Bogaert de partij onder druk. "Ik snap het probleem", zegt Kamerlid Nahima Lanjri en specialiste in de materie. "Maar maak de mensen niets wijs: het kan juridisch gewoon niet. Dit is een feite in een non-issue."

De overlevingskansen van het voorstel binnen de regering zijn beperkt. "Dit is gewoon een gevecht om de strafste te zijn in de publieke opinie", zegt Kamerlid Carina Van Cauter, die voor Open Vld al jaren met de problematiek bezig is. "Het brengt te veel negatieve gevolgen mee. En we kunnen onze wetgeving toch niet laten bepalen door Turkije?" Ook MR, met veel expats en aangespoelde buitenlanders onder haar kiezers, staat niet te springen.