Direct naar artikelinhoud

Al Qaeda heeft een nieuwe 'leeuw'

Hamza bin Laden (27), de zoon van de overleden Saudische terrorist Osama Bin Laden, staat in de wachtkamer klaar om het nieuwe boegbeeld van de jihadstrijd te worden.

De reïncarnatie van Osama bin Laden draagt dezelfde naam. Hamza bin Laden, de favoriete zoon van Osama, is klaargestoomd om de bloedige troon van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi over te nemen. De jonge Bin Laden werkt in de schaduw aan een hereniging van Al Qaeda en Islamitische Staat. De focus van moslimextremisten moet volgens hem, precies zestien jaar na de aanslagen van 11 september 2001, weer liggen op dodelijke aanslagen op het Westen, zegt de 'kroonprins van de jihad'.

"In de de propaganda van Al Qaeda neemt Hamza bin Laden een steeds prominentere plaats in", stelt Gilles de Kerchove, de topman van de antiterreurcel van de Europese Unie, in een interview met de Duitse krant Welt. "Zijn retoriek jegens IS is weinig agressief en zijn doel is vermoedelijk de toenadering tussen de twee organisaties."

Ook terreurexpert en voormalig FBI-agent Ali Soufan meent dat Hamza bij uitstek geschikt is 'om de wereldwijde jihadbeweging te herenigen'. Nu het kalifaat op apegapen ligt en Al-Baghdadi mogelijk dood is, overwegen veel extremisten zich aan te sluiten bij Al Qaeda, waarvan IS een afsplitsing is.

Kroonprins van de jihad

Al Qaeda heeft de afgelopen jaren in relatieve stilte gewerkt aan een redelijke opmars, met name in Jemen en Afrika. Daarnaast controleert het een belangrijke provincie in Syrië. In tegenstelling tot Islamitische Staat is Al Qaeda een beweging van lange adem, waarin de oude en weinig charismatische leider Ayman al-Zawahiri nu langzaamaan plaatsmaakt voor de dynamische Hamza.

Die kreeg de jihad met de paplepel ingegeven. Hij figureert al van jongs af in propagandavideo's van Al Qaeda. Zo is hij op videobeelden te zien, gemaakt op een bruiloft in 2001 in Afghanistan, gewapend met een AK-47. Hij was toen tien jaar. Hij is vastbesloten om zijn vader, die in 2011 omkwam bij een actie van de Amerikaanse Navy Seals, op te volgen.

Hij zou zich ook opgehouden hebben in het huis in Abbottabad, Pakistan, waar zijn vader en halfbroer Khalid die bewuste 2 mei werden gedood, maar hij overleefde de inval. Enkele dagen later verscheen er een bericht van de toen 17-jarige Hamza in kranten wereldwijd, waarin hij wraak zweert voor de dood van zijn vader.

Hij wordt in 2015 door Al-Zawahiri voor het eerst naar voren geschoven als de nieuwe 'leeuw' van Al Qaeda (Osama betekent 'leeuw' in het Arabisch). Sindsdien is hij met een serie verklaringen gekomen, waarbij hij zich met name richt op moslimjongeren in westerse landen. "Het slagveld van Kabul, Bagdad en Gaza moet verplaatst worden naar Washington, Londen, Parijs en Tel Aviv", luidt het.

In zijn laatste boodschap roept Hamza, van wie geen recente foto's zijn, extremisten opnieuw op vooral niet naar oorlogsgebieden af te reizen, maar om toe te slaan in eigen land. "Misschien verlangen jullie naar opoffering op het slagveld, maar het straffen van joden en kruisvaarders waar jullie vandaan komen, berokkent de vijand meer schade."

Die onheilspellende boodschap gaat gepaard met een eerbetoon aan 'soloterroristen' uit het verleden, onder wie Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh.