Direct naar artikelinhoud

Vlaamse films breken record

Vorig jaar bezochten 2.408.508 mensen een Vlaamse film in de bioscoop, een stijging van 17,8 procent met vorig jaar. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) in hun jaarrapport van 2015. "Het bezoekersrecord werd gehaald ondanks externe factoren, zoals het bijzonder milde najaarsweer en de verhoogde terreurdreiging die een negatieve invloed had op het bioscoopbezoek", meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Het is de eerste keer dat films van Vlaamse producties zoveel bezoekers in een jaar kunnen trekken en slechts de derde keer in het bestaan van het VAF dat ze er meer dan 2 miljoen over hun vloer kregen.

Vooral FC De Kampioenen 2: Jubilee general deed het goed, met 632.300 kijkers. Op de tweede plaats stond Safety First met 327.685, gevolgd door Le tout nouveau testament, een met Vlaanderen gecoproduceerde film, met 284.323 bezoekers. D'Ardennen, Black, Wat mannen willen en Ay Ramon lokten meer dan 100.000 mensen.

In het buitenland deden de Vlaamse films het ook voortreffelijk. Met 196 prijzen en vermeldingen op verschillende festivals, scoorden ze net wat beter dan in 2014. Het VAF stelt ook vast dat er heel wat Vlaams talent is opgemerkt in het buitenland, zoals Matthias Schoenaerts en Veerle Baetens, maar ook regisseurs Felix van Groeningen en Jakob Verbruggen.