Direct naar artikelinhoud

'Belgen zijn grootste voorstanders van sterke EU'

Een meerderheid van de Europeanen denkt dat Groot-Brittannië lid zal blijven van de EU, zo blijkt uit een nieuwe enquête. De rondvraag wijst ook uit dat niemand meer Europees gezind is dan de Belgen.

Op 23 juni stemmen de Britten over de Brexit, het mogelijke vertrek van hun land uit de EU. Uit een peiling van Ipsos in negen Europese landen blijkt dat een meerderheid van de bevolking verwacht dat Groot-Brittannië die stap uiteindelijk niet zet. De marge is wel klein: 53 procent denkt dat de Britten zullen blijven, terwijl 47 procent van het tegendeel uitgaat. Merkwaardig genoeg zijn de Britten er zelf het hardst van overtuigd dat er geen brexit komt. Als zij niet meegerekend worden, dan verkleint het verschil tot 51 versus 49 procent. In België is dat precies 50/50.

De angst is groot dat als de Britten vertrekken, er snel ook andere landen zullen volgen. 48 procent van alle Europeanen gaat daarvan uit, terwijl slechts 18 procent verwacht dat het niet zal gebeuren. Gevreesd wordt ook dat de gevolgen zwaarder zullen zijn voor de EU dan voor Groot-Brittannië zelf. Zo denkt slechts 36 procent dat de Britse economie onder de brexit zal lijden, terwijl 51 procent een negatieve impact verwacht op de economie van de EU. 48 procent denkt dat de Europese invloed op het wereldtoneel zal verminderen en slechts 38 procent dat de Britten aan macht zullen verliezen.

Terugschroeven

Het ontbreekt de Europeanen aan optimisme over de toekomst van de EU, want 40 procent denkt dat die tegen 2020 minder sterk zal staan. 39 procent gaat ervan uit dat er niet veel zal veranderen, terwijl slechts 21 procent verwacht dat Europa meer invloed zal hebben. Misschien is optimisme niet het beste woord, want veel Europeanen wíllen ook dat Europa teruggeschroefd wordt. 43 procent zegt daarop te hopen, terwijl slechts 39 procent op een versterking hoopt en 18 procent tevreden blijkt met hoe het nu is.

Van de negen onderzochte landen is België het meest gewonnen voor een sterke EU. Daar zegt 50 procent op een versterking te hopen en slechts 33 procent op een minder invloedrijke EU. Het minste animo is er niet zo verrassend bij de Britten (15 versus 65 procent), maar ook de Zweden (20 versus 52 procent), de Fransen (40 versus 47 procent) en de Hongaren (44 versus 45 procent) zien liever wat minder EU. De Italianen zijn verdeeld met 43 procent voor elk standpunt, terwijl de Spanjaarden (48 versus 34 procent), de Duitsers (46 versus 34 procent) en de Polen (43 versus 36 procent) graag meer Europa zien.

45 procent van alle Europeanen wil ook graag een referendum over het lidmaatschap van de EU, maar slechts 33 procent zou dan kiezen om te vertrekken. Dat cijfer ligt het hoogst in Italië (48 procent), Frankrijk (41 procent) en Zweden (39 procent). In België zegt 42 procent een referendum te willen en 29 procent zou dan stemmen voor een exit.