Direct naar artikelinhoud

Kamervoorzitter gaf journalisten mediatraining

Een politicus die journalisten mediatraining geeft? Het kan. Siegfried Bracke (N-VA), Kamervoorzitter en voormalig journalist, gaf vorig jaar een sessie mediatraining aan journalisten van VTMnieuws.

Paul Jambers, Bruno Wyndaele, Rik Torfs en Siegfried Bracke. Die vier bekende namen kregen een twintigtal journalisten van VTMnieuws vorig jaar voor zich bij een sessie interviewtechnieken. Dat schrijft De Standaard. Tijdens die opleiding waren ook enkele Wetstraatjournalisten aanwezig. Dat met Bracke ook een politicus les gaf, doet de wenkbrauwen fronsen. Wetstraatjournalisten moeten immers dagelijks politici interviewen. Ook Bracke dus.

In het verleden kwam er al kritiek op journalisten die politici mediatraining geven, die ze dan later vaak 'voor echt' moeten interviewen. Bij VTMnieuws blijkt nu het omgekeerde te zijn gebeurd: een politicus die journalisten komt zeggen hoe ze het moeten aanpakken.

"En dan?", haalt Bracke de schouders op. "Het was een reflectie over nieuws, het ging uiteraard ook over interviews." De passage bij VTM was overigens lang niet de enige keer dat hij mediatraining gaf aan journalisten (in spe). "Morgenmiddag ga ik les geven aan studenten journalistiek van de UGent. Ik ben ook al bij de NOS geweest. En als ze mij bij De Morgen vragen, zou ik ook komen. Als jullie echt vinden dat we in een zak moeten leven, zeg het dan. Ik vind dat echt eng."

"Siegfried zat daar als voormalig journalist, met 25 jaar ervaring. Ik zie niet in waar het probleem zit", zegt Kris Hoflack, VTM-hoofdredacteur en vriend van Bracke, die hem uitnodigde. "Het was een oefening in beter leren interviewen. Ik hoop dat mijn jonge journalisten iets hebben opgestoken van een ervaren journalist."

Dat hij inmiddels al zes jaar politicus is, verandert volgens Bracke niets aan de zaak. "Denk je nu echt dat mijn invloed zo groot is dat ik de NOS of VTM naar mijn hand kan zetten?" Dat het om een dunne deontologische lijn gaat, noemt hij nonsens. "Het aantal keren dat ik als journalist met een politicus op café ben geweest en hem de dag nadien een kloot heb afgetrokken, is ontelbaar. Je bent toch een stielman, hé! De ene dag ga je op café, en de andere dag doe je een hard interview."

Volgens Hoflack denken we in Vlaanderen "zo ongelooflijk bekrompen" over dit soort zaken. "Zolang er op het moment zelf geen belangenvermenging is, zie ik echt geen enkel probleem."