Direct naar artikelinhoud

Ja, er moet nog zand zijn

1,5 miljoen ton zand spoelde storm Dieter weg

750.000 ton is jaarlijkse hoeveelheid waarmee strand wordt opgehoogd

€15 miljoen kost herstelling

Storm Dieter heeft minder hard toegeslagen dan gevreesd, maar hij ging wel aan de haal met 1,5 miljoen ton zand. Vooral in Bredene en Westende liepen de stranden zware schade op. Maar waar is dat zand dan naartoe?

"Het is in de eerste plaats de vraag of het zand weg is of niet", zegt Steve Timmermans, ingenieur van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). "Er is al zeker een stuk afgegleden naar de laagwaterlijn. De analyse duurt nog tien dagen, dan weten we of het zand ver in zee werd gezogen en of er versneld onderhoud nodig is."

Jaarlijks wordt het zand aan de kust al opgehoogd met gemiddeld meer dan een half miljoen kubieke meter (goed voor 750.000 ton) als natuurlijke buffer tegen stormen. Dat zand wordt gewonnen op zee.

Momenteel is het MDK al bezig met het wegwerken van het niveauverschil op de stranden om de veiligheid van de strandbezoekers te garanderen. Als blijkt dat het afgevloeide zand niet op een natuurlijke manier terugkomt, zullen er ook snel strandaanvullingen nodig zijn om de kust te beschermen.