Direct naar artikelinhoud

Airbnb wil simpelere regels in Brussel

Complex, verwarrend, disproportioneel. Als het van Airbnb afhangt, dan worden de Brusselse regels, die gelden voor hun verhuurders, snel aangepast.

Het platform is hiervoor een grote internetpetitie gestart, zo schrijft De Tijd na een interview met Airbnb-woordvoerder Bernard D'heygere. "We zijn niet tegen de regels", licht hij toe. "Maar we merken dat veel verhuurders ze niet volgen omdat het allemaal zo ingewikkeld is." Zo moeten Brusselse verhuurders, in tegenstelling tot Vlaamse, dezelfde procedures volgen als hotels die pakweg driehonderd kamers verhuren. Ook geldt voor hen een verplichte uitrusting - met onder andere verduisterende gordijnen en een vuilnisbakje in de badkamer - en moeten ze een vergunning aanvragen.

Kleine pakkans

"Het is echt veel gedoe", beaamt een Brusselse die twee jaar gasten ontving via Airbnb. "Toen we over al die extra's hoorden, zijn we gestopt met onze kamers te verhuren. Of nu ja, we verhuren ze nog, maar niet via de bekende site." De vrouw, die anoniem wil blijven, brengt haar kamers 'officieus' aan de man, vooral via kennissen. "We verdienen zo maar iets minder dan de 500 à 1.000 euro per maand van weleer."

Volgens De Tijd zijn er nog veel meer Airbnb'ers die niet volgens de Brusselse regels spelen . Bij de gewestelijke administratie zijn slechts 2.000 dossiers aanvragen voor vergunningen ingediend. Die dossiers omvatten alle toeristische logies, dus ook hotels. Ter vergelijking: in de hoofdstad alleen al zijn er 7.000 Airbnb-adressen.

De Brusselse anonieme verhuurster kent zelf wel wat collega's die een kamer, appartement of huis via Airbnb verhuren, zonder aan de voorwaarden te voldoen of een vergunning te hebben aangevraagd. "Zij nemen gewoon het risico. Want er mogen dan wel controles zijn, velen laten zich daardoor niet afschrikken. De kans dat je gepakt wordt, lijkt me ook heel klein. Waarschijnlijk krijg je niet meteen een boete, maar eerst een waarschuwing."

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is voorlopig niet geneigd om aan de Airbnb-regelgeving te raken. "De regering zal binnen de twee jaar na de inwerkingtreding van de regels een evaluatie maken", laat iemand van zijn kabinet optekenen.