Direct naar artikelinhoud

Dode kalfjes doen het licht branden

Niet alleen van oude paarden, aangespoelde potvissen en doodgereden huisdieren wordt groene stroom gemaakt. Ook dode kalfjes worden vermalen tot meel waarmee elektriciteit wordt geproduceerd.

Het zal even schrikken zijn voor wie milieubewust zijn vegetarische burger bakt op groene stroom. De bron van de energie zouden wel eens pasgeboren kalfjes kunnen zijn. Het Nederlands onderzoeksprogramma Rambam achterhaalde dat jonge stieren waarmee veekwekers niets kunnen doen, worden afgemaakt en tot diermeel worden vermalen. Ook de dieren die op niet-biologische wijze worden gekweekt komen in die cyclus terecht. Het gaat dan om stierkalveren die door hun eigenaren als overbodig worden beschouwd. Alleen met koekalfjes kan een melkveehouder verder. Een stier kan hij nog vetmesten, maar te lichte dieren zonder toekomstperspectief worden afgemaakt. Vleeskwekers geven er geen geld voor en zelf de dieren onderhouden, kost te veel. Een spuitje is dan de oplossing.

De kadavers worden opgehaald door verwerkingsbedrijf Rendac, dat ook België een vestiging heeft. Alle dierlijke kadavers worden daar trouwens verwerkt. Eerst worden ze vermalen, daarna gesteriliseerd en op het einde van het proces blijft alleen nog wat meel over van de hond, cavia, het paard of de potvis.

Het bedrijf maakt er geen geheim van dat dat diermeel naar de energiesector gaat. "Met het verwerken van dierlijk restmateriaal worden biobrandstoffen geproduceerd voor energieproducenten. Met onze totale productie kan jaarlijks in de energiebehoefte van 36.000 Belgische huishoudens worden voorzien." 36.000 gezinnen, dat is een stad als Aalst.

Enige ophef

Een aangespoelde potvis van 25 ton levert makkelijk 50.000 kilowattuur stroom op. Daarmee kunnen 14 gezinnen een jaar lang van elektriciteit worden voorzien. Ook paarden, honden, cavia's, schapen, geiten en alle dieren die door Rendac worden opgehaald, worden vermalen tot diermeel, dat was al langer bekend. In Nederland is nu enige ophef ontstaan omdat het programma Rambam onthult dat ook dode kalfjes worden gebruikt om groene stroom op te wekken. Het zou weliswaar "slechts" gaan om enkele honderden dieren per maand.

"Dat is niet verboden", zegt presentator Jelte Sondij. "Alleen wilde niemand ons zeggen welke energiebedrijven groene stroom leveren die gemaakt is van dode kalfjes. Bij veel bedrijven is het moeilijk om de juiste herkomst van de groene energie te traceren. Kun je stroom groen noemen als ook kalfjes worden gebruikt die uit niet-biologische melkveehouderijen komen?"

Onderzoek van Rambam wees uit dat energiebedrijven Eon en Essent - beide ook in ons land op de markt - "niet kunnen uitsluiten" dat ze gebruikmaken van het kalfjesmeel. Probleem is dat de energiebedrijven het diermeel aankopen en zelf ook niet weten of daar effectief kalfjes bij gebruikt werden.