Direct naar artikelinhoud

Steekspel in visumrel gaat gewoon door

'Vraag een visum aan in Libanon.' Dat is het opvallende tegenvoorstel van premier Michel op het ultimatum dat de advocate van een Syrisch gezin de regering stelde. Maar de advocate weigert het aanbod, en zo gaat het steekspel gewoon voort.

De deurwaarder klopte dan toch niet aan bij het kabinet van staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Mieke Van den Broeck, de advocate van een Syrisch gezin uit Aleppo, veranderde van tactiek. In plaats van een deurwaarder stuurde ze een compromisvoorstel naar de regering. "Wij vragen nu alleen om een laissez-passer of een visum voor lang verblijf af te leveren zodat de familie veilig naar hier kan reizen. Weigert de regering, dan komt de deurwaarder alsnog langs."

Een laissez-passer is een tijdelijk reisdocument dat wordt uitgereikt om langs de douane te kunnen passeren. Alleen stipt het kabinet van buitenlandminister Didier Reynders (MR) aan dat zo'n doorgangsbewijs niet voldoende is om naar ons land te kunnen reizen. "Er is daarnaast ook een visum nodig."

De andere optie - een visum voor lang verblijf - lijkt op het eerste gezicht geen compromis voor een visum voor kort verblijf. Maar de advocate stelt dat het visum voor lang verblijf op een andere rechtsbasis stoelt. "Het probleem van Francken is een visum voor kort verblijf. Zo moet hij niet toegeven op dat punt."

Op de spits gedreven

Het principe blijft hoe dan ook hetzelfde: het gezin kan legaal naar ons land reizen om vervolgens asiel aan te vragen. Advocate Van den Broeck speelt het spel dus geslepen. Ze stuurde het voorstel ook niet naar staatssecretaris Francken, maar naar premier Michel (MR). "Wij hebben het gevoel dat Theo Francken de zaken op de spits drijft en eerder bezig is met verkiezingsdoeleinden dan met goed bestuur", legt ze uit.

Michel antwoordde gisteravond met een al even geslepen tegenvoorstel, waardoor de stellingenoorlog gewoon doorgaat. De premier stelt het Syrische gezin van vier voor om een visum aan te vragen voor het buurland Libanon. De regering had dit weekend contact met de Libanese overheid en Libanon zou volgens de premier bereid zijn het visum af te leveren aan het gezin uit Aleppo. "De familie wil een veilig onderkomen. Libanon is dat. Ze kunnen daar perfect worden opgevangen", klinkt het bij de premier.

Er is weliswaar nog niets beslist: het gezin moet het visum eerst aanvragen, dan kan de Libanese overheid beslissen. Ook staatssecretaris Francken vindt dit de beste oplossing. Het is alleszins een manier om niet in te binden en tegelijk niet onmenselijk over te komen.

En daarmee ligt de bal weer in het kamp van de advocate van het gezin. Maar zij slikt het aanbod niet en noemt het tegenvoorstel een 'absurd alternatief'. "In Libanon is het onleefbaar. Ze houden zich niet aan de Conventie van Génève waardoor mensen niet worden beschermd zoals hier. Vluchtelingen mogen er niet werken en hebben geen recht op medische ondersteuning. Ik sta ervan te kijken dat de regering dit durft voor te stellen."

Met andere woorden: Francken mag vandaag de deurwaarder verwachten.