Direct naar artikelinhoud

Amerikaanse soldaten verdacht van moord op onschuldige Afghaanse burgers

Soldaten van een VS-infanterie-eenheid in Afghanistan hebben daar voor de lol onschuldige burgers vermoord. Dat schrijft The Washington Post. Een onderzoek is lopende.

De moorden worden toegeschreven aan leden van de 5th Stryker-brigade, die deel uitmaakt van de tweede divisie infanterie. Volgens de krant, die inzage kreeg in militaire documenten en gesprekken voerde met mensen die het dossier kennen, begon de zaak op 15 januari toen een Afghaanse burger in het dorp La Mohammed Kalay een VS-soldaat naderde. Om de man te kunnen beschieten ensceneerde de soldaat een aanval door een granaat uit te gooien, wat hem en zijn mededaders de kans bood de man neer te schieten. Na deze moord trok de groep soldaten, geleid door sergeant Calvin R. Gibbs (25) uit de staat Montana, meermaals op het moordpad. Telkens werden onschuldige Afghaanse burgers omgebracht. Volgens The Washington Post worden diverse soldaten uit de groep er ook van beschuldigd lijken in stukken te hebben gesneden en daar foto’s van te hebben gemaakt. De groep zou ook een schedel en een aantal menselijke beenderen hebben bewaard.

De zaak zou al een tijdje aan het rollen zijn, nadat het verhaal eerst op ongeloof gestoten was bij de VS-legerautoriteiten. Zo had de vader van een van de militairen verschillende keren tevergeefs geprobeerd het US Army over de feiten in te lichten, nadat zijn zoon over de praktijken opgeschept had.

Alles samen zijn vijf militairen in verdenking gesteld voor drie willekeurige moorden in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar. Zeven andere soldaten worden ervan verdacht van de zaak op de hoogte te zijn geweest. Volgens de getuigenissen nam sergeant Gibbs het initiatief voor het moorden nadat hij daar eerder ook in Irak al mee was weggekomen. (LD)