Direct naar artikelinhoud

Rapport monitoringcomité laat beetje ruimte voor discussie

1,5 miljard euro. Dat is het bedrag waarnaar de regering-Di Rupo op zoek moet om de begroting van 2012 op koers te houden. Al wordt er best ook een buffer voorzien van een bijkomend half miljard, zegt het monitoringcomité.

Zondagmiddag zit het kernkabinet, aangevuld met minister van Begroting Olivier Chastel (MR), een eerste keer samen over de begrotingscontrole. Hoe en waar er bespaard zal worden, dat is een kluif voor het effectieve conclaaf dat een week later van start gaat. Een vette kluif, want zowat alle ballonnetjes die de afgelopen weken al opgelaten werden, zijn ondertussen vakkundig lek gestoken.

Morgen buigt de kern zich bij wijze van aftrap over het rapport van het monitoringcomité. En ook dat belooft al een pittige discussie te worden. De groep topambtenaren die het federale budget nauwlettend in het oog houdt, liet de regeringstop gisteren immers weten dat er 1,469 miljoen euro extra gezocht moet worden. Het monitoringcomité plaatst echter een forse kanttekening bij die 1,5 miljard. Beter zou het nog zijn, om in totaal 2 miljard te besparen, luidt het rapport. Er wordt het best een buffer van 500 miljoen voorzien 'voor onzekerheden'.

Met die onzekerheden duidt het comité op de impact van de maatregelen die al genomen werden bij de budgetopmaak van eind vorig jaar, maar ook op de economische groei. Als basis voor zijn berekeningen neemt het comité de minimale groei van 0,1 procent die het Federaal Planbureau voorspelt. Bij de opmaak van de begroting 2012 gingen de regeringsonderhandelaars nog uit van een groei van 0,8 procent.

Maar het monitoringcomité is ook niet blind voor de recente prognoses van de Nationale Bank en de Europese Commissie. Die gaan er net zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van uit dat de Belgische economie dit jaar met 0,1 procent zal krimpen. Bijgevolg is een veiligheidsmarge van een half miljard geen overbodige luxe, aldus het rapport, dat bovendien benadrukt dat een permanente opvolging van het budget noodzakelijk is.

De vraag is vooral of iedereen daar zo over zal denken. De liberalen lieten al verstaan voorstander te zijn van een dergelijke buffer en ook CD&V is daarvoor te vinden. De christendemocraten voelen er maar weinig voor om "de begroting om de haverklap te moeten bijstellen".

België hangt immers vast aan een strak meerjarenschema. Europa verplicht ons land om het tekort in 2012 terug te dringen tot 3 procent van het bbp. België beloofde nog beter te doen en streeft naar een tekort van 2,8 procent. Het uiteindelijke doel: een begroting in evenwicht in 2015.

Om dat te kunnen halen, zal het niet bij deze ene extra inspanning in 2012 blijven, beweert een studie van KBC. In de jongste publicatie van de economische vooruitzichten voor België waarschuwen KBC-experts dat ook in de toekomst de buikriem forser zal moeten worden aangehaald dan tot nu toe vooropgesteld werd. KBC meent immers dat de economische groei niet alleen voor 2012 veel te optimistisch werd ingeschat, maar dat dat ook het geval is voor de komende jaren.

België stelde op vraag van Europa namelijk een meerjarenbegroting op. Daarbij ging ons land uit van een groei van 2,1 procent in 2013 en 2,3 procent in 2014 en 2015. KBC stelt die verwachtingen bij tot respectievelijk 1,4 procent in 2013, 1,9 procent in 2014 en 1,7 procent in 2015. De experts van de bank becijferden dat indien die voorspelling uitkomt, er in totaal nog eens 3,5 miljard aan besparingen extra noodzakelijk zijn om in 2015 op een evenwicht te eindigen.