Direct naar artikelinhoud

Dividend bij Ageas ondanks stevig verlies

Verzekeraar Ageas, die in Europa en Azië 12.600 mensen in dienst heeft, keert over 2011 een even groot dividend uit als het jaar ervoor, met name 8 eurocent per aandeel. Nochtans ging het vroegere Fortis van een winst van 223 miljoen euro naar een tekort van 578 miljoen.

Het handhaven van het brutodividend in cash, dat wordt voorgesteld aan de algemene vergadering van later dit voorjaar, weerspiegelt volgens CEO Bart De Smet "ons vertrouwen in de sterkte van ons bedrijf en in de onderliggende winstgevendheid van onze activiteiten", zo citeert het persbericht over de jaarcijfers hem.

Op de persconferentie over de resultaten wees De Smet voor de dividendbeslissing ook op de sterke solvabiliteitspositie van de groep, de nettokaspositie die binnenkort 1,3 miljard euro bedraagt en de hogere onderliggende resultaten voor de verzekeringsactiviteiten.

Bij Ageas wordt het groepsresultaat traditioneel bepaald door twee componenten: de verzekeringsactiviteiten en de erfenis uit het verleden (Algemene Rekening).

De verzekeringstak ging 313 miljoen euro in het rood. Daar zit, niet verwonderlijk, Griekenland voor veel tussen. Ageas slikte over 2011 voor niet minder dan 1,3 miljard euro bruto waardeverminderingen op zijn Grieks staatspapier.

De dalende aandelenmarkten hebben in de verzekeringsdivisie ook geleid tot bijzondere waardeverminderingen op beleggingen. Vorig jaar liepen die op tot 182 miljoen. Een derde negatief element is een afboeking van 99 miljoen op een deel van de goodwill van de Hongkongse dochter AICA. Die afboeking lijkt mee te verklaren waarom de analisten het verlies lager hadden ingeschat. Zij hadden voor de verzekeringstak gemiddeld een tekort verwacht van 177 miljoen euro.

Zonder al die lasten zou de verzekeringstak 595 miljoen in de plus geëindigd zijn. Dat is meer dan in 2010, maar dat is dan weer toe te schrijven aan hogere meerwaarden. Ageas benadrukt dan ook dat het de tegenvallende markten zijn die het verzekeringsresultaat in het rood duwden. Operationeel heeft de verzekeraar immers een goed jaar achter de rug.

"Onze operationele resultaten verbeterden behoorlijk, vooral in het Verenigd Koninkrijk", aldus het persbericht. "De combined ratio's (premies minus operationele onkosten, red.) verbeterden in alle segmenten." De hele groep strandde op een combined ratio van 101,1 procent tegen 107,3 procent een jaar eerder. Bij 100 procent zijn premies en onkosten in evenwicht. Minder dan 100 procent is ideaal voor een verzekeraar.