Direct naar artikelinhoud

Verandert het politieke landschap in Vlaanderen?

Het Hof van Cassatie bevestigde deze week het arrest van het hof van beroep dat drie vzw's van het Vlaams Blok veroordeelde voor racisme. De top van het Vlaams Blok was kennelijk goed voorbereid op die veroordeling, want er liggen een nieuwe partijnaam, nieuwe statuten en een aangepaste beginselverklaring klaar. Zondag bekrachtigt een partijcongres de bijgestuurde koers die de partij zal varen.

Gui Polspoel en Yves Desmet debatteren over de politieke gevolgen van de rechterlijke uitspraak met partijvoorzitter Frank Vanhecke, Kamerfractieleider Rik Daems (VLD) en de Antwerpse senator en oud-partijvoorzitter Marc Van Peel (CD&V). Volstaat de restyling om het cordon sanitaire te doorbreken en komt er zo een nieuw politiek landschap in Vlaanderen? Of is het gewoon 'oude wijn in nieuwe zakken' en verandert er inhoudelijk niks, ook niet aan de verhoudingen tussen de 'klassieke' partijen en het 'nieuwe' Blok? Tijdens het debat hoort u ook de mening van de 'vader' van het cordon en gewezen politiek secretaris Jos Geysels (Groen!), voormalig partijvoorzitter Louis Tobback (SP.A) en professor Frank Thevissen, gespecialiseerd in politieke marketing.

Ook Villa Politica heeft aandacht voor de veroordeling van het Blok. Centrale gast in het politiek duidingsmagazine van Canvas is Steve Stevaert.

l Polspoel & Desmet

VTM 22.40