Direct naar artikelinhoud

VENI VIDI VINO

Januari, maand van de opwarmertjes! Hoe maak ik de perfecte glühwein, Irish coffee en warme chocolademelk'met een tic'?

Met dit winterweer smaakt een glaasje glühwein extra goed. Zeker na een dagje ploeteren in de sneeuw, al dan niet op de latten, is de drang naar een warme slok groot. Eén goeie raad: vermijd voorgemengde toestanden zoals kant-en-klare glühwein of Hasseltse koffietroep. Die drankjes zijn meestal mierzoet en bevatten een hoop additieven. De kwaliteit van de basiswijn of -alcohol is bovendien niet altijd top.

Je hoeft niet eens je beste fles uit de kast te halen, glühwein kun je zelfs maken van wijn met kurksmaak. Als je die kort laat koken, verdwijnt de kurk. Kurksmaak is namelijk te wijten aan een bacterie, die sterft als de temperatuur te hoog wordt. Beetje suiker erbij, steranijs, kaneel en kruidnagel, eventueel wat citruszeste, en je hebt een perfect home-made opwarmertje. Waarom er dan toch zo vaak gegrepen wordt naar kant-en-klare troep, blijft mij een raadsel...

Er zijn wel meer dingen waar ik me aan erger als het over warme dranken gaat. Met stip op één: Irish coffee in laagjes, met slagroom uit de bus en een rietje als kers op de taart. Eerst en vooral: de laagjes verraden dat je met suikerriet werkt, dat zwaarder is dan whisky. Maar je hoort het drankje te maken met bruine suiker. En met Ierse whiskey, dus geen J&B, William Lawson's of Johnnie Walker. Die Schotse whisky is namelijk triple gedistilleerd, en Ierse whiskey dubbel. Er is dus méér verschil dan een 'e' meer of minder.

Maar soit: de laagjes. In dat geval drink je dus eerst heel veel koffie, daarna heel veel whiskey en aan het einde pure suikersiroop (of andersom, als je door het rietje slurpt). Eigenlijk moet je een Irish coffee, met koffie, suiker en opgewarmde whiskey, roeren zodat de smaken zich mooi vermengen. Daarna leg je op het hete mengsel heel voorzichtig een laagje licht opgeklopte, ongesuikerde room - géén slagroom! Laat de room op het drankje glijden via de bolle kant van een lepel die je vlak boven het glas houdt, zo blijft hij mooi bovenaan. Bij de eerste slok breekt de koffie door de roomlaag. Zalig... Hasseltse koffie is trouwens een lekkere variant, waarbij je de whiskey gewoon vervangt door jenever. We hebben allemaal nog wel ergens een vergeten flesje staan.

En laten we de witte bus maar ineens bannen, want ook in cappuccino is slagroom not done. Je hoort het namelijk met geschuimde melk te maken. Eigenlijk is het in Italië ook al niet oké om na twee uur 's middags nog een cappuccino te drinken, maar goed, dit terzijde. Zolang de cacao maar niet vervangen wordt door koffiegruis - not kidding!

Ook een lekker januaridrankje is chocolademelk met Chartreuse Verte 55°, een Franse kruidenlikeur met een verhaal. De drank is namelijk gemaakt door monniken, die het recept - dat toen al oud was - in 1605 in handen kregen. Met zijn 130 verschillende Alpenkruiden, specerijen en planten is het een van de meest complexe dranken die er zijn. Warm een kop volle melk op met een reep zwarte chocolade en een flinke geut Chartreuse tot net onder het kookpunt, en de temperatuur stijgt gegarandeerd met een graad of tien. Extra suiker hoeft niet, maar wie extra calorieën wil, kan wat licht opgeklopte slagroom en muizenstrontjes toevoegen. En vergeet het toetje niet. Cheers!

Wat hebben we vandaag geleerd?

• Zelf glühwein maken is niet moeilijk, en veel lekkerder • Wie Irish coffee in laagjes, en met slagroom, serveert, moet zwaar gestraft worden • Lekker après-sneeuwdrankje: warme chocolademelk met Chartreuse Verte 55°

Andy De Brouwer is uitbater van restaurant Les Eleveurs in Halle. In 2012 werd hij uitgeroepen tot Sommelier van het Jaar.