Direct naar artikelinhoud

Dit jaar meer open bedrijven dan ooit

'De openbedrijvendag komt het imago ten goede. Onbekend is onbemind'

Yves Lejaeghere organisator openbedrijvendag

Honderdenzeven jaar lang bleef de schoenenfabriek van Ambiorix in Tongeren gesloten voor buitenstaanders. Die periode wordt op zondag 6 oktober beëindigd, als Ambiorix voor het eerst in de geschiedenis zijn deuren openzet voor het grote publiek. Aanleiding is de openbedrijvendag. Behalve Ambiorix staan op die dag nog 245 Vlaamse bedrijven open voor bezoekers. Dat zijn er twintig meer dan vorig jaar.

Hoe verklaart u het succes van de openbedrijvendag?

"Bedrijven voelen zich in toenemende mate een onderdeel van de samenleving. De tijd waarin men het motto huldigde 'Pour vivre heureux, vivons cachés' is nu wel definitief voorbij. Bedrijven zien steeds vaker in dat deelname aan de openbedrijvendag veel voordelen met zich meebrengt. Het komt hun imago ten goede. Onbekend is onbemind. Bovendien is de openbedrijvendag een goede manier om de band met klanten of omwonenden aan te halen, om sollicitanten te vinden en om het personeel te motiveren. Iedereen is tenslotte trots op het bedrijf waar hij of zij werkt."

Wat zijn de nieuwigheden van deze twaalfde aflevering?

"Het thema van deze editie is export. Dus bedrijven zullen vooral hun exportgerichte activiteiten in de verf zetten. We werken ook weer met een aantal gemeenten die hun eigen diensten openstellen voor bezoekers. Dat zijn dit keer Antwerpen, Brugge, Glabbeek en Bree. Verder hebben we voor het eerst ook Vlaamse zangers die voor animatie op de bedrijven zorgen. Het gaat om Séverine Doré, Mama's Jasje, Sam Gooris en Bart Hermans. En er is een fotowedstrijd voor de bezoekers."

Hoeveel subsidie krijgt u voor de openbedrijvendag?

"We worden door de Vlaamse regering betoelaagd met 150.000 euro. Dat is 17 procent van het totale budget, dat 875.000 euro bedraagt. Onze andere inkomsten bestaan vooral uit de bijdragen die de bedrijven betalen. Deelname kost, afhankelijk van de omvang van het bedrijf, 1.000 tot 4.000 euro. Voor de kosten hoeven ze het dus niet te laten. De subsidie van de overheid is voor ons wel onontbeerlijk. Dankzij de samenwerking met de regering hebben we ook kunnen regelen dat sommige instellingen, zoals het opleidingsinstituut Syntra, meedoet aan de openbedrijvendag."

De openbedrijvendag is intussen zelf ook een exportproduct geworden. Hoe zit het met de buitenlandse expansie?

"In Wallonië en Franstalig Brussel bestaat de Journée Decouvertes Entreprises. Die wordt georganiseerd door een bedrijf uit Moeskroen, maar dat maakt gebruik van onze inbreng en knowhow. In Nederland wordt de openbedrijvendag al een paar jaar georganiseerd. Oorspronkelijk door een telemarketingbedrijf, maar dat kon het niet langer bolwerken, zodat wij de activiteiten in Nederland weer hebben overgenomen. We zoeken wel weer een partner in Nederland. Volgend jaar gaan we voor het eerst ook iets doen in Frankrijk. Het Conseil Regional van het departement Champagne-Ardennes heeft ons gevraagd een openbedrijvendag te organiseren. Ze willen hun regio in de verf zetten omdat ze vrezen voor leegloop. De openbedrijvendagen in Nederland en Frankrijk vinden wel op andere data plaats dan die in België. Anders kunnen we het niet bolwerken."

Op hoeveel bezoekers hoopt u?

"Vorig jaar kwamen er 700.000 bezoekers. Aangezien er dit jaar meer bedrijven deelnemen, denken we dat een toename met 40.000 tot 50.000 mensen haalbaar moet zijn." (RM)