Direct naar artikelinhoud

Treffen op Tempelberg doet conflict oplaaien

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen lopen weer op, nadat een Palestijn die een rechtse Joodse activist zou hebben neergeschoten op zijn beurt is gedood door de Israëlische politie. Ook sloot Israël bij wijze van reactie de Tempelberg af. De Palestijnse president Mahmoud Abbas spreekt van 'een oorlogsverklaring'. Gisteravond werd de heilige plek opnieuw opengesteld.

Het is weer onrustig in Jeruzalem. Daar was de Tempelberg, de meest heilige plek voor de Joden, van woensdag- tot donderdagavond gesloten voor alle publiek na een moordaanslag op een Joodse activist woensdagavond. De Palestijnen reageerden woest, omdat daar ook de al-Aqsamoskee, de derde meest heilige plek voor de moslims, is gevestigd. Die plek staat officieel onder Palestijns bestuur.

De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu kondigde gisteren aan dat hij het aantal politieagenten in Jeruzalem 'gevoelig' zal opdrijven. Netanyahu heeft ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas beschuldigd van het opstoken van de problemen in Jeruzalem. Abbas schuwde na de sluiting van de Tempelberg de harde woorden immers niet. "Dit is een gevaarlijke Israëlische provocatie, en houdt een oorlogsverklaring in aan het adres van de Palestijnen en alle andere Arabieren en islamieten."

De nieuwe confrontatie begon eergisteren, toen de rechtse Joodse militant Jehuda Glick werd neergeschoten door een Palestijn op een motor. Glick is een bekende 'Tempelbergactivist' en werd al meermaals verbannen van de Tempelberg. Hij streeft naar het recht voor de Joden om te bidden op de heilige plek. Hij werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis en verblijft daar nog steeds in kritieke toestand.

Muataz Hijazi, de vermoedelijke dader, werd door de Israëlische politie opgespoord en kwam gisterenochtend om het leven tijdens een vuurgevecht met agenten. Dat bevestigde de Israëlische politiewoordvoerder Micky Rosenfeld. "De Palestijn is door de speciale eenheden van de politie uitgeschakeld in zijn huis in Jeruzalem", zegt Rosenfeld.

Permanente spanning

De gebeurtenissen illustreren de permanente spanning die er heerst tussen beide geloofsgemeenschappen in het oosten van Jeruzalem. Israël bezette dat gebied in 1967 en probeert er sindsdien de omvang van de Palestijnse bevolking terug te dringen. De Palestijnen vrezen dat als de Joden toestemming krijgen om te bidden op de Tempelberg, hun moskeeën afgebroken zullen worden om er een derde Joodse tempel te bouwen.

De Europese Unie heeft Israël en de Palestijnen opgeroepen om de zaak niet te laten escaleren. "De EU is bezorgd over wat er gebeurt", zegt Maja Kocijančič, woordvoerster van de Europese diplomatieke dienst. "Ze veroordeelt alle gewelddaden en moedigt alle partijen aan het nodige te doen om de spanning te verminderen."

Kocijančič voegt eraan toe dat een escalatie vermeden moet worden "om naar onderhandelingen terug te keren", want dat is volgens de Europese Unie het enige middel om "de kwesties die nog openstaan op te lossen" en tot een oplossing te komen "die gebaseerd is op twee onafhankelijke staten". Nu de Tempelberg opnieuw open is, lijkt de ergste opstoot achter de rug.