Direct naar artikelinhoud

VLD, SP.A en Spirit tegen groene 'stemmingmakerij' in cultuursector

Van Grembergen verdedigt beleid jeugdwerk

Brussel

Eigen berichtgeving

Cultuurminister Paul Van Grembergen (Spirit) is behoorlijk geschrokken van de noodkreet uit het jeugdige middenveld. De Vlaamse Jeugdraad en de Vlaamse katholieke scouts (VVKSM) zeggen dat er zo'n 2,5 tot 3,7 miljoen euro nodig is, wil een aantal jeugdbewegingen het komende jaar overleven (DM 09/11).

"Het klopt dat de VVKSM het samen met drie andere verenigingen met iets minder moet stellen, maar daar staat tegenover dat 75 verenigingen méér hebben gekregen", zegt de woordvoerder van Van Grembergen. "De begroting voor jeugdbeleid is in deze regeerperiode gestegen met 33 procent. De sector was zelf vragende partij om de subsidies te bevriezen in afwachting van het nieuwe decreet. Ze moeten het vandaag niet met minder stellen. Als verenigingen nu in het rood staan, is dat niet onze verantwoordelijkheid."

Ook het sociaal-culturele werk voor volwassenen komt in de verdrukking als de Vlaamse regering het decreet terzake niet snel goedkeurt, en de bijbehorende middelen op tafel legt. Dat het decreet vertraging heeft opgelopen, wordt door Van Grembergen niet ontkend. Maar zowel de minister als meerderheidspartijen VLD en SP.A weerleggen dat er partijpolitieke manoeuvres mee gemoeid zijn. Volgens Agalev-parlementslid, Jos Stassen, die ook voorzitter is van de Commissie Cultuur, zet de VLD Van Grembergen op droog zaad uit wraak omdat Anciaux Spirit aan de SP.A-trein koppelde. En SP.A zou buigen voor de VLD.

"Stemmingmakerij", vinden VLD en SP.A. "Er wordt al maanden over het volwassenenwerk gepraat binnen de regering, en Agalev zit mee rond de tafel", zegt SP.A-parlementslid Dany Vandenbossche. "We willen niet dezelfde fout maken als in 1995. Toen werd er een decreet goedgekeurd dat budgettair nooit kon worden uitgevoerd. Voor het nieuwe decreet was er eerst sprake van 7,5 miljoen euro. In het compromisvoorstel van Van Grembergen, dat we over de hele lijn steunen, gaat het over de helft. We zoeken met de hele meerderheid collegiaal naar een uitkomst."

Dat er problemen zijn met de cultuurbegroting in haar geheel, wordt evenwel door niemand ontkend. In de schoot van de regering is de afgelopen maanden al vaker overlegd over een herschikking van het cultuurbudget. "Het is passen en meten", zegt VLD-parlementslid Marino Keulen. "En Agalev werkte tot nu toe loyaal mee. Het budget is in de afgelopen jaren fel gestegen. Het wordt tijd om die meerbudgetten eens kritisch te evalueren. We gaven bijvoorbeeld meer geld aan de podiumkunsten op voorwaarde dat ze met dat geld meer zouden investeren in het stedelijk weefsel. Men is er in vele gevallen gewoon duurdere producties mee gaan maken. Er zijn andere, nieuwe noden in de cultuursector die in de kou blijven staan." (FR)