Direct naar artikelinhoud

België al meteen kneusje op VN-klimaattop

Op de VN-klimaattop in Lima is België al meteen een van de slechtste leerlingen van de klas. Ons land kreeg de 'Fossiel van de Dag', een ludieke maar gevreesde prijs, uitgereikt door de aanwezige ngo's. Enkel landen die ondermaats presteren op klimaatvak komen in aanmerking.

De reden waarom ons land de trofee krijgt, is dat België nog altijd geen cent heeft gestopt in het Groen Klimaatfonds. Dat is de door de VN opgerichte en door alle 196 landen goedgekeurde spaarpot aan klimaatfondsen die ontwikkelingslanden moeten bijstaan in de strijd tegen de opwarming. Het belangrijkste principe is daarbij dat die landen het minst verantwoordelijk zijn voor de opwarming, maar er wel de zwaarste gevolgen van dragen. Onder andere de VS, Canada en onze buurlanden deden al hun duit in het zakje. Frankrijk voorziet zo'n 800 miljoen euro, Duitsland 600 miljoen euro en Zweden 400 miljoen euro.

"Maar blijkbaar zijn er enkele vrijbuiters die denken dat ze hun afspraak niet hoeven na te komen", stelt ECO, de lokale gelegenheidskrant van de milieubewegingen op de top. Nochtans is het fonds spekken de sleutel tot succes in de Peruviaanse hoofdstad.

Dat verschillende landen niet storten zet dan ook een rem op een wereldwijde klimaatdeal die volgend jaar in Parijs moet worden afgehamerd. De ontwikkelingslanden zien het groene fonds als voorwaarde om in eigen land klimaatinspanningen te doen. Naast België krijgen ook Australië, Oostenrijk en Ierland dat verwijt. "Aan de vrijbuitende ministers van die landen de volgende boodschap: teken je cheque voor je naar Lima komt", aldus nog ECO.

Twee collega's van milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) zullen aanwezig zijn in Lima. Het gaat om de federale minister van Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem (MR) en Schauvlieges Brusselse collega Céline Fremault (cdH). In totaal is er een delegatie van zowat veertig Belgen op de top.

Begin november had Marghem een voorstel gedaan om 75 miljoen euro bij te dragen, gespreid over vier jaar. Maar het Vlaamse en Waalse Gewest, die beide hun kat sturen naar Lima, hebben dat geweigerd.