Direct naar artikelinhoud

De Bie geeft kopman Van Aert advies: 'Spaar je voor WK'

De geteisterde knie van kopman Wout van Aert? Rudy De Bie ligt er niet wakker van. 'Komt goed', meent de bondscoach, die zijn selectie voor het WK veldrijden presenteerde.

Weet De Bie meer? Doorziet hij een listig plan bij Van Aert? Of overtreft de hoop in dit geval gewoon de vrees? Geen greintje stress viel van hem af te lezen op de bondszetel in Vorst, waar hij de Belgische WK-selectie bekendmaakte. Naast Wout van Aert zijn Tom Meeusen, Tim Merlier, Kevin Pauwels, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en Gianni Vermeersch de pionnen voor Bieles op 29 januari.

"Waarom moet ik me zorgen maken? Die blessure is er, je kunt er niet omheen. Maar het WK ligt nog ver", merkte hij rustig op. "Wout moet nu vooral het doktersadvies opvolgen. Voorzichtig te werk gaan." Hoe voorzichtig? Daar heeft De Bie zo zijn eigen idee over. "Wat het resultaat van die tweede scan morgen ook mag zijn, ik zou sowieso passen voor de slotmanche van de wereldbeker, zondag in Hoogerheide. Het klassement is binnen, hij heeft er niets meer te winnen. Beter spaart hij zichzelf volledig voor Bieles."

Dat Van Aert zelf wel weet wat goed voor hem is, voegde de bondscoach er nog aan toe. "Conditioneel is hij top. Dat speelt hij op twee weken tijd niet meer kwijt. Vier dagen zonder training? (koel) Sommige atleten worden daar sterker van."

Geen plan B

Meer treurt De Bie om het verlies van zijn schaduwkopman Toon Aerts, out met een sleutelbeen- en drievoudige schouderbladfractuur. "Dát is pas een domper", vindt hij. "Toon kijkt niet om, rijdt altijd zijn eigen race. Hij had het koersverloop in belangrijke mate kunnen bepalen." Dat Aerts zelf refereert aan het EK van eind oktober in Pontchâteau, vindt De Bie terecht. "Prachtscenario was het daar. Alles viel in de juiste plooi. Alleen: dit is een WK."

In Bieles wordt het anders, verwacht hij. "Geen haar op het hoofd van Mathieu van der Poel dat eraan denkt om zich opnieuw door ons, Belgen, in slaap te laten wiegen. Hij zal er meteen de beuk ingooien."

Een plan-B? Is er niet echt. Omdat De Bie er weinig of geen rekening mee houdt. Een zwaar bevochten duel Van Aert-Van der Poel, daar gaat hij van uit. "Al kunnen Pauwels, Sweeck en Vanthourenhout in noodsituaties wel overnemen."

De totale medailleoogst, tot slot. "Zo rijk mogelijk", wenst hij. "Iserbyt en Hermans zijn onze troeven bij de beloften, Verdonschot is kandidate voor goud bij de meisjes, Cant voor een plak bij de vrouwen elite. Maar met de aanwezigheid van een herboren Marianne Vos wordt het niet simpel."