Direct naar artikelinhoud

Matcha: de Red Bull onder de groene thee

Nog maar net hebben we in de smiezen hoe we een perfecte cappuccino - zonder slagroom, welteverstaan - moeten bereiden, of er staat al een nieuw drankje op ons te wachten: matcha. In New York is het al stormlopen... Hier alvast een stoomcursus.

Matcha, een poederversie van groene thee, wordt geprezen om zijn opwekkende en heilzame effecten. Een kopje van deze Japanse thee bevat de helft minder cafeïne dan een espresso, is net iets bitterder dan gewone groene thee en rijk aan aminozuren, vitamines en mineralen.

"Matchathee geeft je lichaam een langere en stabielere cafeïnetoevoer dan koffie", vertelt Michael Van den Putte van theezaak Azumaya. "In totaal ben je goed voor zo'n drie uur, zonder de typische energiepieken en -dalen die je van koffie wel krijgt. Je blijft dus ook langer geconcentreerd. Traditioneel wordt matcha tijdens theeceremonies gedronken. Die kunnen uren duren en dan wil je natuurlijk niet zitten knikkebollen.

"Tijdens de laatste weken van het groeiproces worden de theeplanten onder schaduwnetten gezet, waardoor ze extra hard moeten werken om te groeien en meer polyfenolen aanmaken. Dat zijn de antioxidanten die groene thee en matcha zo populair maken. Door dit groeiproces in de schaduw zouden in matcha wel 130 keer meer antioxidanten zitten dan in gewone groene thee.Zie het dus als een natuurlijke Red Bull. Alleen een pak gezonder", besluit Van den Putte.

De bereiding is wel net iets ingewikkelderdan het openklikken van een blikje energiedrank. Het felgroene matchapoeder dat overblijft nadat het theeblad gestoomd, gedroogd en verpulverd is, wordt met een speciale bamboe garde, een 'chasen', in een theekopje opgeklopt met water van 60 à 70 graden Celcius. Tijdens het opkloppen (maximaal een halve minuut, anders wordt de matcha te bitter!), ontstaat een lichtgroen schuimlaagje. "Hoe mooier en egaler het schuim, hoe beter de thee", tipt Van den Putte nog.