Direct naar artikelinhoud

Een vinyltrip door de KOSMOS

Nu in de betere platenwinkels: Planètes, een verloren gewaand curiosum van de Belg Jean Hoyoux. Muziekfreak Philippe Cortens spoorde de mastertapes op en liet ze op vinyl persen. Het resultaat opent de poort naar een tot nog toe weinig bekende niche in de Belgische muziek.

Nog nooit gehoord van Jean Hoyoux? Dat zou best wel eens kunnen. De Waalse psycholoog-astroloog bracht zijn geluidsopnames in 1982 uit bij CRETS, oftewel het Centre de Recherche et d'Etudes. Zijn kosmisch verantwoorde klankexperimenten dienden in eerste instantie voor professioneel gebruik.

"Planètes was een therapieplaat voor zijn patiënten", legt Philippe Cortens uit. "Elk nummer gaat over een planeet. Bovendien vind je in de plaat voor elke compositie een insert met een tekening en een Franse tekst. Niet dat je die tekst op de plaat hoort, maar ik heb weet van een liveversie met een zangeres die de teksten erover declameerde. Daar bestaan jammer genoeg geen opnames van."

Een Belgische geluidskunstenaar die na het verschijnen van de plaat compleet van de radar verdween? Hoe kom je zo iemand überhaupt op het spoor? Daar speelt het radioverleden van Cortens een rol in. "Ik heb de plaat ontdekt toen ik nog als muzieksamensteller werkte voor het Klara-programma Laika. Ik wist toen nog niet dat het om een Belgische artiest ging. Toen ik dát ontdekte, was ik helemaal gefascineerd."

Doe-het-zelver

Cortens spoorde de mastertapes op en riep prompt een eigen platenlabel in het leven, cortizona genaamd. Daarop brengt hij het door vinylfreaks gegeerde kleinood nu opnieuw uit.

"Bij de originele persing zijn er maar 99 exemplaren gemaakt", zegt hij. "Voor Hoyoux ging het immers om een privéproject, uitgebracht met een specifiek professioneel doel. Die oorspronkelijke vinyls zijn zeer moeilijk te vinden. Trouwens, als je er eentje op de kop zou tikken, betaal je er tussen de 300 en 400 euro voor."

Als we Cortens spreken, is hij net terug van een rondje langs de platenwinkels. Voor het omzetten van de tapes kon hij dan wel terecht bij professionele studioratten als Pascal Deweze en de remastering liet hij ook aan vaklui over, maar het postproductieproces ligt bij hem alleen. Inclusief de distributie.

"Het is een zoektocht. Ik heb het zelf gefinancierd, wat redelijk krankzinnig is. Het is geen goedkope release om te laten persen. Hij is gemasterd van de originele mastertapes, de hoes heeft twee zilverlagen, dus dat tikt aan. Het was een heel avontuur."

Wat vindt hij zelf zo goed aan de plaat? "Het is een trip. Je maakt een reis door de ruimte. En dan die hoes! Het zou het artwork van een deathmetalplaat kunnen zijn." (lacht)

Cortens is niet de enige muziekfreak met een zwak voor Hoyoux, zo blijkt. "Planètes wordt door heel wat elektronicamuzikanten gekoesterd. Evenals door al wie gefascineerd is door electronic workshops en de beginperiode van de synthesizers. Het is een heel gevarieerde plaat, die gaat van Carl Craig-achtige elektro over protokrautrock tot new age en soundtrackspul. Je kunt je deze muziek zo voorstellen bij een film van Stanley Kubrick of iets als de docu Koyaanisqatsi."

Hallucinant

Cortens houdt het niet bij een heruitgave alleen. Op 18 februari laat hij het integrale album herinterpreteren door de Limburgse synthband Meteor Musik in het Planetarium in Brussel.

"Tja, waar kun je deze plaat beter presenteren dan in een planetarium? Meteor Musik zal er een live-interpretatie brengen die dicht bij het origineel blijft. Ze gaan er geen zware beat onder zetten, maak je geen zorgen. Bovendien spelen ze op exact dezelfde vintage-instrumenten als die van Hoyoux.

"Verwacht ook visuals op maat van de koepel van het Planetarium, die gigantisch is. Ik heb al een test mogen meemaken en die vond ik alvast hallucinant."

Planètes is uit op het label cortizona. Meteor Musik plays Jean Hoyoux, op 18 februari in Planetarium, Brussel. Info: facebook.com/cortizonarecords.