Direct naar artikelinhoud

Kampvuurtje in keuken redt tien mensenlevens

In het Italiaanse hotel dat woensdagavond werd bedolven door een lawine, is vrijdag een tiental overlevenden ontdekt. Ze zaten vast in een keuken.

De hoop was stilaan opgegeven in Farindola, het dorp in het Abruzzen waar het hotel Rigopiano is verdwenen onder een laag van 5 meter sneeuw en puin. Het duurde uren voor de reddingsdiensten ter plekke geraakten. Toen ze aan hun zoektocht begonnen, vonden zelfs de best getrainde honden geen spoor van leven meer terug. Vrijdag om 11 uur waren er al vier levenloze lichamen gelokaliseerd, wat bijdroeg tot de vrees dat geen van de aanwezigen de ramp had overleefd.

Maar toen zag een brandweerman plotseling een rookpluim opstijgen uit de restanten van het viersterrenhotel. Er werd een gat geboord doorheen een plafond, waarna de reddingswerkers oog in oog kwamen te staan met de eerste gelukkigen. "Het was fantastisch", getuigt Marco Bini, een vicebrigadier van de bergreddingseenheid. "Ze slaagden er niet in om te spreken, maar hun blikken leerden meteen hoe verrast ze waren."

Volgens Bini bevonden de overlevenden zich in het keukengedeelte van het hotel, dat niet helemaal ingestort bleek. "Ze hadden daar een vuurtje gestookt om warm te blijven en vonden er blijkbaar ook eten", zegt hij. "Daardoor hebben ze het meer dan veertig uur uitgehouden." Het Italiaanse persagentschap Ansa toonde even later beelden van de eerste twee die konden worden bevrijd. Een jongen van acht en zijn moeder, die door een nauwe opening werden bovengehaald alsof ze werden gered uit een grot.

Zodra de jongen zichtbaar werd, brak er een spontaan applaus uit bij de reddingswerkers. Al snel bleek dat het ging om Gianfilippo Parete, de achtjarige zoon van een kok die aan de ramp is ontsnapt. Vader Giampiero was net naar zijn auto gestapt om iets tegen de hoofdpijn te halen toen de lawine zich voordeed en sloeg als eerste alarm. De vrouw die even later werd bevrijd, is zijn vrouw Adriana Vranceanu en ook Ludovica, hun dochter van vijf, heeft de ramp naar verluidt overleefd.

Extreem

Een ander gezin dat al naar een ziekenhuis zou zijn overgebracht met niet meer dan onderkoelingsverschijnselen, is dat van Sebastiano Di Carlo (49), Nadia Acconciamessa (47) en hun zoon Edoardo (10). 's Namiddags werd bericht dat ook politieman Domenico Di Michelangelo (40), zijn echtgenote Marina Serraioco (36), hun zoontje Samuel (7) en mogelijk nog een tiende persoon levend werden teruggevonden. Zij waren toen nog niet bevrijd en een van hen zou gewond zijn.

"Dit vergroot de hoop dat we nog meer mensen gaan kunnen redden", zo klonk het wel meteen. "In theorie zouden overlevenden het een drietal dagen moeten kunnen uithouden, zelfs in dit extreme weer, op voorwaarde dat ze ingesloten zitten in een ruimte die groot genoeg is om genoeg lucht te krijgen", zei Walter Milan, de woordvoerder van de bergreddingsdienst. Maar zijn vicebrigadier Marco Bini waarschuwde wel dat het weer de zoektocht steeds hachelijker maakt.

Nieuwe instortingen

"We vrezen nieuwe instortingen en doordat de temperatuur is gestegen, neemt ook het risico op nieuwe lawines toe", verduidelijkte hij. "De helling achter het hotel baart ons grote zorgen." Hoe vlug een nieuwe ramp is gebeurd, bewees een voorval met de Lidl-supermarkt die vlakbij het coördinatiecentrum van de reddingswerkers in het stadje Penne ligt. Daar bezweek het dak vrijdag onder het gewicht van de sneeuw, maar slachtoffers vielen daar niet.

De reddingswerkers kregen vrijdag trouwens hulp van de klusjesman van het hotel, Fabio Salzetto, een tweede aanwezige die aan de lawine is kunnen ontsnappen. Hij heeft een redelijk goed beeld van waar er mensen kunnen zijn geweest. De zoektocht strekt zich ook uit tot het terrein rondom het hotel, omdat het gebouw een tiental meter is verschoven.