Direct naar artikelinhoud

Project Start2Surf dicht digitale kloof voor 30.000 Belgen

Meer dan 30.000 Belgen zonder computer of internet zijn nu pc-vaardig dankzij het project Start2Surf van de federale overheid. Wie nog niet online is, kan daarmee tegen een lage prijs apparatuur en een basisopleiding aankopen. Ook de cijfers van de internetproviders geven aan dat de digitale kloof een beetje gedicht geraakt.

Voor 399 euro koopt u een pc met een internetverbinding en u krijgt er ook nog eens een basisopleiding voor computer- en internetgebruik bovenop. Geen slechte deal, en dat komt omdat de federale overheid, onder voogdijminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld), speciale voorwaarden kon bedingen bij de fabrikanten van de apparatuur en internetproviders Telenet en Belgacom. Het plan werkte ook: de eerste maand na de lancering van het project, dat in november 2009 van start ging, hadden al zevenduizend nieuwe surfers een Start2Surfpakket gekocht en ondertussen staat de teller op meer dan 30.000. In november van dit jaar, precies een jaar na de lancering, loopt het af.

“We hebben het programma wegens groot succes ook verlengd”, zegt woordvoerder Arne Vandendriessche van het kabinet-Van Quickenborne. “Oorspronkelijk was het slechts voor een maand of vier gepland. We bereiken met het programma dan ook het publiek dat we ermee willen bereiken: ouderen en sociaal zwakkeren. Dat leren we onder meer uit de gegevens van de operatoren, die ook voor de computerlessen zorgen: bijna iedereen die een Start2Surfpakket heeft gekocht, komt ook opdagen voor de les.”

Er zijn nog meer indicaties dat de zogeheten digitale kloof waartegen de overheid al jaren strijdt, zij het stapvoets, wordt gedicht. Volgens de recentste cijfers van de FOD Economie is het aantal gezinnen dat breedbandinternet heeft vorig jaar met zo’n 7 procent gestegen naar meer dan 2,65 miljoen gebruikers. Dat zijn er ook al een half miljoen meer dan het aantal dat ISPA (Internet Service Providers Association), de vereniging van internetproviders in ons land, in 2007 opmat. Ongeveer 65 procent van de Belgische huisgezinnen heeft nu een pc en een internetverbinding in huis.

Volgens Van Quickenborne moet dat cijfer tegen 2015 opgetrokken zijn naar 90 procent. Dat past allemaal in een digitaal actieplan, dat hij eind vorig jaar presenteerde en nu enkele maanden in gang is. Het plan gaat breder dan alleen breedbandadoptie: er wordt bijvoorbeeld ook actie genomen op gebied van online gezondheidszorg of de prijs van breedbandabonnementen. “De meeste van die maatregelen hebben hun eigen tempo”, zegt Vandendriessche. “Een aantal ervan wacht ook nog op een regering om van start te geraken.” (RM)