Direct naar artikelinhoud

Syrisch gezin wil verder Europa in trekken

Wanhoopskreten en smeekbedes stuurt de vader van de Syrische broertjes Loayd (10) en Hassan (1). Het uit Aleppo gevluchte gezin wil zo snel mogelijk weg uit Hongarije, maar de vraag is hoe.

"Ik heb een groot probleem als ik hier blijf.", "Hoeveel geld kun je me sturen?'', "Ik heb 2.000 euro nodig". het is maar een greep uit de wanhopige berichten die de vader van de Syrische broertjes gisteren per WhatsApp verstuurde. De korte zinnen in gebrekkig Engels gaan naar Bram Vromans. De jonge Belgische vader uit Tremelo startte na het zien van een aangrijpende foto van de oudste broer een actie voor het Syrische gezin.

De teller van de crowdfundingsactie 'Make the boy happy' staat inmiddels op zo'n 6.000 euro. De vraag is alleen wat er met dat geld moet gebeuren. Vromans is bang dat als hij nu geld overmaakt, het in verkeerde handen terechtkomt. "De vader vroeg me om 2.000 euro, maar dat gaat hij van mij niet krijgen", legt Vromans uit. "Ik ga niet zomaar een groot bedrag naar ze overmaken. Het zou echt zot zijn als dat geld terechtkomt bij mensensmokkelaars. Dat is niet waar de mensen het geld voor hebben gestort.'' Vromans hoopt dat de Syrische familie geduld heeft en wil wachten op papieren van de Hongaarse overheid, want er is volgens hem ook een mogelijkheid dat zij later legaal verder reizen.

Wereldwijd verwierf het Syrische gezin bekendheid nadat hun foto's werden gepubliceerd door onder andere het Duitse Der Spiegel, het Britse Daily Mail, en Het Laatste Nieuws.

De ouders van de Syrische broertjes - die eerder ook bekend werden onder de namen Loai en Mohamed - staan voor een duivels dilemma. Hun zoons lijden aan een ernstige erfelijke huidziekte. In een Hongaarse ziekenhuis krijgen zij de broodnodige medische behandeling, maar eigenlijk willen de vluchtelingen hun tocht verderzetten. Weg uit Hongarije, een land dat uiterst slecht bekendstaat om de behandeling van vluchtelingen.

Zetten zij hun tocht voort richting West-Europa in de hoop op een betere toekomst, maar met het risico om in de illegaliteit te belanden? En kunnen hun kinderen de reis en de risico's die daarbij komen voor hun gezondheid eigenlijk wel aan? Vromans roept mensen op om zich te ontfermen over het gezin en onderdak te bieden.