Direct naar artikelinhoud

Vanderaerden: 'Ik voel me belazerd door mensen van Quick-Step'

Patrick Lefevere heeft geen plaats voor Eric Vanderaerden in zijn nieuwe ploeg

Lummen / Izegem

Eigen berichtgeving

Tony Landuyt

"Jammer, maar ik heb geen plaats voor u in onze nieuwe ploeg." Dat zegde Patrick Lefevere aan Eric Vanderaerden. Hoewel de omkadering van de nieuwe ploeg Quick-Step/Davitamon nog niet helemaal rond is, weet Vanderaerden dat hij volgend jaar niet meer achter het stuur van de volgwagen zal zitten. Naast teammanager Lefevere is de sportieve leiding in handen van twee ploegleiders: Wilfried Peeters en de Italiaan Serge Parsani.

"Ik voel me belazerd", is Vanderaerden zwaar ontgoocheld. "Toen bekend raakte dat Quick-Step als hoofdsponsor zou doorgaan werd mij door de mensen van Quick-Step nadrukkelijk beloofd dat de volledige Belgische kern, renners en omkadering, kon blijven. Een geruststelling, toch? Nu blijkt dat het niet meer dan een loze belofte was. Van de hele Belgische kern lijkt er alleen plaats te zijn voor Hulsmans. Zelfs Steels hoeft men niet meer. Hij is zijn geld niet waard, heet het. Ik heb er echt genoeg van. Tijdens de Tour kreeg ik een aanbieding om ploegleider te worden bij een bestaande ploeg. Ik bedankte omdat ik zeker was in de nieuwe ploeg opgenomen te worden."

En nu? "Niks natuurlijk. Alle ploegen zijn volzet. Of ik ooit nog terugkeer? Kan ik nu niet zeggen, maar om eerlijk te zijn: het zit me hoog. Het interesseert me niet meer."

Bij Quick-Step begrijpt men de ontgoocheling van Vanderaerden. "Er zijn inderdaad beloften gedaan", geeft woordvoerder Philip Claryn toe. "Financieel was het echter niet haalbaar. Lefevere gaf de voorkeur aan Peeters en Bettini wilde Parsani. Voor Vanderaerden was geen geld en geen plaats meer. Bovendien was hij de dupe van de slechte resultaten van Steels." Inmiddels zit Patrick Lefevere niet stil om zijn nieuwe Quick-Step/Davitamon-formatie vorm te geven. Daarvoor vist hij volop uit de Domo-, maar vooral uit de Mapei-vijver (zie kader).

Ook het organigram van fusieploeg Lotto-Domo krijgt stilaan vorm. Financieel manager Christophe Sercu rondde de afgelopen dagen de omkadering van de ploeg af. Hendrik Redant volgt Marc Sergeant, die eerder als sportief manager werd aangetrokken, naar de fusieploeg. "Vermits Marc Sergeant sportief verantwoordelijke is van de ploeg is het niet meer dan logisch dat hij meer dan gemiddelde inspraak heeft bij de aanwervingen. Sergeant heeft altijd goed samengewerkt met Redant. Het zou dom zijn die tandem niet verder te laten functioneren." Aangevuld met Claude Criquielion is het sportieve managersplaatje rond.

Dé vraag die dan openblijft: wat met Jef Braeckevelt of Walter Planckaert? Na veertien jaar trouwe dienst bij Lotto lijkt er geen plaats meer voor Jef Braeckevelt. Sercu: "We hebben minimum drie ploegleiders nodig. Over Braeckevelt en ook over Walter Planckaert is nog niks beslist. Met Jef zit ik deze week om de tafel om een en ander te bespreken. Ook met Planckaert zal ik nog praten."

Jef Braeckevelt maakt zich niet druk over zijn toekomst. Als hij moet verdwijnen, zal dat uiteraard met spijt in het hart zijn. "Veertien jaar Lotto is niet niks", weet hij. "Als ik niet meer in het plaatje pas, dan is dat zo, maar dan zal het de Nationale Loterij geld kosten. Dan eis ik ontslagvergoeding. Ik heb hierover met de advocaat van Lotto al gepraat. Als men mij rechtmatig uitbetaald, zal ik niet moeilijk doen. Ik kan altijd elders terecht. Ik heb aanbiedingen van andere ploegen en ook bij de Société du Tour de France is er plaats is voor mij."

Op het zadel zelf blijven er nog vijf namen leeg in de fusieploeg, om het totaal van tweeëntwintig vol te maken. "Eerst hebben we de kern vastgelegd", aldus Sercu. "Voor de resterende vijf plaatsen wordt het uitkijken wat de markt nog te bieden heeft, onder het motto 'met weinig geld nog goede renners proberen in dienst te nemen'."

Eric Vanderaerden: 'Of ik ooit nog terugkeer? Het interesseert me niet meer'