Direct naar artikelinhoud

Navo wil zich bewapenen tegen terroristische dreiging

Brussel

Belga

De Navo zet nieuwe middelen in in de strijd tegen de nucleaire, bacteriologische en chemische wapens. Het gaat om vijf projecten die tegen de volgende Atlantische Top van 21 en 22 november in Praag concrete vorm moeten beginnen te krijgen.

De alliantie wil zo voorbereid zijn om eventuele terroristische aanvallen het hoofd te bieden. Sinds 11 september worden terreuraanslagen als de voornaamste bedreiging beschouwd voor de veiligheid van de Navo-lidstaten.

Er zal onder meer een mobiel laboratorium op poten worden gezet waar experts analyses kunnen uitvoeren op de effecten van zogenaamde ABC-wapens. Anderzijds wordt werk gemaakt van een eenheid specialisten die onmiddellijk kan optreden in geval van een aanval met nucleaire, bacteriologische of chemische wapens. Nog projecten die op stapel staan: een virtual centre of excellence om zich te verdedigen tegen aanvallen met ABC-wapens, een specifieke Navo-stock van verdedigingsmiddelen en een epidemiologisch bewakingssysteem.

Een Navo-functionaris geeft toe dat bepaalde initiatieven soms al zijn uitgewerkt op nationaal niveau en reeds in voege zijn in sommige lidstaten. Zo beschikt Tsjechië over gerenommeerde militaire specialisten op het vlak van chemische bescherming, en herbergt Frankrijk sinds 1998 in Draguignan een eenheid die kan tussenkomen bij biologische aanvallen op het eigen grondgebied of een industriële ramp. Bedoeling is echter dat de Navo-projecten met meerdere lidstaten worden uitgewerkt, zo luidt het.

Navo-secretaris-generaal Lord George Robertson heeft al diverse keren aangegeven dat de alliantie in de toekomst haar volkeren en belangrijkste infrastructuur vooral moet beschermen tegen terreuraanslagen, en meer specifiek tegen aanvallen met nucleaire, bacteriologische of chemische wapens.

Volgens de Amerikaanse president George W. Bush komt het er voor de Navo op aan van de strijd tegen het terrorisme haar topprioriteit te maken. "De strijd tegen het communisme is voorbij, Rusland is niet langer de vijand", aldus Bush. "De strijd moet verlegd worden." De VS-president meent dat de Navo-troepen lichter moeten worden zodat ze sneller kunnen toeslaan. Zo opperde hij de idee van elite-eenheden.

Actieplan tegen nucleaire, bacteriologische en chemische wapens