Direct naar artikelinhoud

Politieke spanning rond Waalse CETA-blokkade stijgt

Waals minister-president Paul Magnette (PS) ziet na overleg met Canada en de EU geen oplossing voor de CETA-blokkade. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten vindt het Waalse verzet een institutionele crisis waard.

Magnette acht het "zeer onwaarschijnlijk" dat Wallonië zich voor vrijdag kan uitspreken over het betwiste Europees-Canadese vrijhandelsakkoord CETA. Het zou op 27 oktober moeten worden ondertekend, maar het Waalse njet maakt dat onmogelijk.

Er liggen verschillende pistes op tafel om Wallonië het verdrag toch te doen slikken. Zo zou er mogelijk gesleuteld worden aan de interpretatieve nota, die een aantal verduidelijkingen aan het verdrag toevoegt.

Maar ook na overleg in Namen met de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland, en met eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström en federaal minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in Brussel, ziet Magnette nog geen uitweg.

'Race to the bottom'

Hij kreeg tot de Europese top van donderdag en vrijdag de tijd om zijn fiat te geven, maar eist meer tijd. "Als de Europese Commissie ons sterke voorstellen doet die aan onze vragen beantwoorden, zullen we die in alle ernst in het parlement bespreken. Maar tegen vrijdag lukt dat niet", stelde Magnette gisteravond.

De transportvakbonden ACV-Transcom en BTB-ABVV steunen de Waalse regering. "Het verzet komt bijlange niet enkel uit het zuiden van ons land", stellen ze in een persbericht. "De race to the bottom die we vandaag al zien in Europa, onder andere in de transportsectoren, zal alleen maar toenemen."

Aan de andere kant van de taalgrens is in het Vlaams Parlement een resolutie gestemd om CETA te ratificeren. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten heeft laten weten dat de CETA-kwestie haar een institutionele crisis waard is. Rutten stelt dat België het handelsverdrag met Canada moet ratificeren en dus de Waalse weigering moet negeren. Dat is ook wat Vlaamse ondernemers bij Voka vinden.

Politicologen achten het echter juridisch en grondwettelijk uiterst moeilijk zoniet onmogelijk om een deelregering te negeren.