Direct naar artikelinhoud

Huiszoekingen in kader van grootschalig terreurdossier

Speurders hebben vijftien huiszoekingen uitgevoerd in een grootschalig terreurdossier. Ze pakten heel wat mensen op voor ondervraging, maar slechts vier verdachten blijven langer vast. Onder hen de broer van IS-beul Hicham Chaib.

Zowel in Gent, Deinze als Antwerpen vielen speurders gisteren binnen in woningen. Explosieven of wapens vonden ze niet, maar er werden wel vijftien mensen meegenomen voor verhoor. Vier onder hen moeten voor de onderzoeksrechter verschijnen. Ze worden verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, onder meer door die te financieren. Enkelen worden eveneens beticht van het ronselen van Syrië-strijders.

Spilfiguur in de zaak is de broer van IS-beul Hicham Chaib. Die laatste raakte bekend als rechterhand van Shariah4Belgium-leider Fouad Belkacem. In 2013 trok hij naar Syrië, waar hij snel uitgroeide tot hoofd van de religieuze politie - een voorname positie binnen de terreurbeweging.

Dit is al de tweede broer van Hicham Chaib die in opspraak komt in een terreurdossier. Eerder werd ook een andere broer opgepakt, nadat hij in de zomer van 2015 naar Syrië probeerde te reizen.

Absurd

Net daarom vielen de speurders gisteren ook binnen bij de Antwerpse familieleden van Chaib. Een andere broer, Mohamed, die zich eerder al openlijk uitsprak tegen de daden van Hicham, uitte daarover zijn ongenoegen op de sociale media. "Het is absurd om te zien dat wij als familie gelinkt worden met terrorisme vanwege de daden van één individu. Wij hebben al zo vaak verklaard hoe we erover denken en dat wij zulke ideeën verwerpen." Mohamed Chaib hekelt ook het feit dat zijn moeder, een vrouw met een zwakke gezondheid, meegenomen werd voor verhoor.

Aanslagen

In Deinze werd dan weer een man opgepakt die vorig jaar nog veroordeeld werd tot een celstraf omdat hij in Syrië was gaan vechten. Het is onduidelijk wat zijn precieze rol is in het huidige dossier.

Het federaal parket zei gisteren wel dat de huiszoekingen volledig losstaan van het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart.