Direct naar artikelinhoud

Kalkoen, puree en een gratis portie gezelschap

In Roeselare krijgen ouderen bij de levering van hun maaltijd aan huis er nu ook af en toe gezelschap bij. Op die manier wil het Zorgbedrijf van de stad de eenzaamheid bij bejaarden tegengaan. 'Mooi initiatief, maar hier los je de eenzaamheid niet mee op.'

Nog voordat de auto van de maaltijdenservice de straat binnenrijdt, staat Anna Dedeurwaerder (82) achter het gordijn naar buiten te kijken. 'Bloemenhof' staat te lezen op het witte huis met blauwe ramen. De voortuin is bezaaid met paarse bloemen. Zelfs tussen het grind voor de garage schieten enkele de hoogte in.

"We zijn hier met het eten, Anna", zegt Isabelle Vinck terwijl ze een grote rieten mand uit haar kofferbak laadt. Met forse tred loodst de dame met wilde witte krullen de maaltijdbezorgster naar binnen. Binnen staat een indrukwekkende collectie snuisterijen: knuffelberen, houten gravures of imposante Maria's onder een stolp. "Mijn man heeft dit huis eigenhandig gebouwd, 52 jaar geleden", vertelt Anna. "Komende zaterdag is het exact drie jaar geleden dat hij is overleden."

Twee keer per week laat de 82-jarige een maaltijd leveren door Zorgbedrijf Roeselare. Een grote hulp, maar het nadeel blijft dat de vrouw alleen moet eten. "En alleen is natuurlijk maar alleen. Ik heb al eens aan mijn buur gevraagd of hij wou langskomen, maar die is nogal op zichzelf. Dus is het wel leuk dat Isabelle deze keer kan blijven. Met twee eten is toch aangenamer."

Zorgbedrijf Roeselare lanceert namelijk een nieuwe service bij de aan huis geleverde maaltijden. Een keer per week zullen hun bezorgers daadwerkelijk mee aan tafel schuiven, zonder dat de klanten daar extra voor moeten betalen.

"Omdat wij merken dat hier nood aan is", zegt Geert Depondt, voorzitter van het Zorgbedrijf. "Onze bezorgers zien bijvoorbeeld hoe de mensen hen ongeduldig opwachten of zelfs meewandelen naar de auto om toch maar een praatje te kunnen maken. Voor onze medewerkers is dat ook frustrerend, want zij moeten hun ronde afwerken en hebben daar eigenlijk te weinig tijd voor."

Uit een rondvraag van Zorgbedrijf Roeselare bleek dat ruim zes op de tien klanten regelmatig alleen moeten eten. Daarnaast gaf de helft van de ondervraagden aan zich soms eenzaam te voelen. Cijfers die stroken met ander onderzoek. Zo was er een studie van de KU Leuven uit 2012 die aangaf dat 46 procent van de Belgische ouderen zich eenzaam voelen.

"Daarom lijkt het ons een meerwaarde als onze medewerkers af en toe samen met klanten eten die dat graag willen", vindt Depondt. "Voor hen kan zo'n bezoekje een eenzame dag doorbreken." Vanaf 1 november gaat het hele project definitief van start, al moeten de organisatoren toegeven dat de hele organisatie ervan nog op punt moet komen te staan.

Servies en bestek

Er zijn veertien bezorgers voor 420 klanten, en het is de bedoeling dat elke maaltijdbezorger één keer samen met de klant eet. Bij een grote vraag zullen er dus een heleboel ouderen uit de boot vallen. Depondt: "Eerst moeten we afwachten hoe het project loopt. Maar als heel veel klanten van deze service willen gebruikmaken, zullen we het uiteraard een beetje moeten verdelen."

Anna lijkt alvast van plan hier af en toe een beroep op te willen doen. "Ook niet te veel natuurlijk, want die mensen hebben nog andere dingen te doen." Intussen heeft Isabelle de inhoud van de man op de keukentafel uitgestald: groentesoep, kalkoen met puree en boontjes en als dessert twee yoghurtpotjes. Zelfs placemats, servies en bestek zijn voorzien.

"Dat ziet er goed uit. Maar ja, jullie maaltijden zijn altijd in orde. Ik heb nog nooit klachten gehad", ratelt Anna verder. De dame vertelt honderduit, over haar overleden echtgenoot, haar enige zoon, haar zus, hun reizen naar Spanje of het Zwarte Woud... "Tjah, 82 jaar krijg je op een half uurtje niet uitgelegd."

Het bezoek doet de frêle dame zichtbaar deugd, al is het natuurlijk de vraag of zo'n lunchdates daadwerkelijk een verschil maken. Anja Declercq, hoofd ouderenzorg bij LUCAS (KU Leuven) vindt het alvast een mooi initiatief. "Zoiets kan zeker een goeie impact hebben. Al zou het wellicht nog beter zijn om die ouderen uit hun huis te halen en op locatie met anderen te laten eten."

Voor ouderen die echt in een sociaal isolement zitten en nauwelijks nog iemand zien, kan dit volgens haar een verschil maken. "Maar voor diegene die bijvoorbeeld wel nog kinderen hebben maar zich eenzaam voelen na het verlies van een geliefde, is dit minder effectief. Structureel los je hier de eenzaamheid niet mee op. Wat daarom niet betekent dat het geen mooi project is."