Direct naar artikelinhoud

Iedereen gevangen

Regie: Atom Egoyan
Met: Ryan Reynolds, Mireille Enos, Scott Speedman, Rosario Dawson, Kevin Duran
Duur: 112 minuten

De titel verwijst natuurlijk naar het kleine meisje Cass dat wordt ontvoerd, maar eigenlijk zitten de meeste personages in The Captive gevangen: de pedofiele dader in zijn perversie, de ouders in hun wanhoop en schuldgevoelens, de speurders in hun eigen trauma's en vastgeroeste vooroordelen. Iedereen zit vast.

De manier waarop regisseur Atom Egoyan de kidnapping in beeld brengt, is subliem. Halt houden aan een bakkerij, vader gaat snel een bestelling ophalen, zijn dochtertje blijft wachten in de auto. Normaal en banaal, maar toch is de dreiging akelig tastbaar.

Toch is The Captive zeker geen whodunit. De toeschouwer heeft trouwens al kennis gemaakt met de sinistere dader, zodat de film zich kan ontwikkelen tot een intense psychologische thriller, waarin de typische thema's van Egoyan, zoals voyeurisme en technologie, maar ook schuld en verlies, doorsijpelen. Het is ook een mystery story, waarvan de chronologie bewust verbrokkeld wordt over een periode van acht jaar. Net als de personages moet de kijker de cerebrale en emotionele puzzelstukjes in elkaar passen.