Direct naar artikelinhoud

Het goud staat klaar in Berlijn

Nog een laatste inspanning wordt verwacht van de atleten op de finale van de Golden League in het Friedrich Ludwig Jahn Sportpark in Berlijn. Slagen Marion Jones, Ana Guevara, Felix Sanchez en Hicham El Guerrouj er na hun zes vorige zeges in ook in Duitsland hun nummer te winnen, dan mogen ze vijftig kilogram goud onder elkaar verdelen. Valt er eentje af, dan heeft de rest meer en blijft de ongelukkige met lege handen achter.

Berlijn

Eigen berichtgeving

Freddy Carremans

Onverbiddelijk is de formule van de Golden League dit seizoen. Wie wil meegraaien in de jackpot van vijftig kilogram goud, goed voor zo'n 530.000 euro, moet de beste zijn op alle zeven Golden League-meetings. Vorig jaar volstond het om vijf keer primus te worden op zeven wedstrijden, dit jaar wordt niets minder dan de perfectie nagestreefd. En het kan hard zijn, vraag het maar aan Gail Devers. De Amerikaanse hordeloopster loopt al een heel jaar bijzonder sterk op de 100 meter horden, met enkele prestaties rond de 12.50, maar moet vanavond toekijken hoe anderen zich verrijken. Ze won totnogtoe vijf Golden League-meetings, maar na een pauze in de zomer verteerde ze haar terugkeer over de grote plas slecht en ze werd pas derde in Zürich. Meteen mocht ze een kruis maken over haar klomp goud.

Hordeloper Bryan Bronson maakte nog erger mee in 1998. Hij moest enkel nog de finale winnen in Moskou om een deel van het prijzengeld op te strijken. Op de 400 meter horden moest hij echter Stephane Diagana voorlaten en weg was het goud. Diezelfde Diagana trok vorige vrijdag ook bijna een streep door de rekening van Felix Sanchez. De Dominikaan hield de Europese kampioen in Brussel amper zes honderdsten van een seconde achter zich. Wereldkampioen 'Super' Sanchez heeft dan wel de S van Superman op de dij getatoeëerd, hij is er toch allesbehalve gerust op voor vanavond. Toen hij hoorde dat Diagana een weekje rust neemt om zich voor te bereiden op de meeting in Parijs volgende week, slaakte Sanchez dan ook een grote zucht van opluchting. Vanavond kan hij een geslaagd seizoen bekronen. Met zijn nieuwe persoonlijke record van 47.35 dat hij in Zürich liep, klokte hij niet alleen de beste seizoenstijd, het is tevens de zevende tijd ooit op de 400 meter horden. In Londen slaagde hij er zelfs in zowel de 400 meter horden als vlak te winnen.

De 400 meter bij de vrouwen wordt dit seizoen gedomineerd door de Mexicaanse Ana Gabriela Guevara. Enkel in Monaco kreeg ze het warm toen de Jamaicaanse Lorraine Fenton tot op vijf honderdsten van een seconde naderde. Maar in Zürich en Brussel hield Guevara Fenton op veilige afstand zodat zij vanavond ook kans maakt op het goud. Nochtans is het geen atlete wiens naam veel weerklank vindt. In 2000 stelde ze op grote hoogte in Mexico-stad haar persoonlijke record op 49.70, en vorig jaar werd ze derde op het WK in Edmonton. Dit seizoen echter evolueerde ze verder tot een persoonlijke besttijd van 49.16, de beste prestatie gelopen dit jaar, maar nog ver verwijderd van de toptijden die de meest gerenommeerde loopsters haalden, zoals een Koch (47.60), Kratochvilova (47.99) of Perec (48.25). Ze had dit jaar ook geen concurrentie van atletes als een Cathy Freeman of een uit vorm zijnde wereldkampioene Amy Mbacke-Thiam (50.96 als beste jaartijd), toch blijft haar zegereeks op de Golden League een knappe, enigszins onverwachte prestatie.

Dat is helemaal niet het geval bij Hicham El Guerrouj. De Marokkaan is de enige die totnogtoe driemaal de eindwinst in de Golden League op zijn palmares wist te schrijven en niets lijkt erop dat hij daar vanavond geen vierde zege aan zou toevoegen. Vorige vrijdag klampte zijn Keniaanse rivaal Bernard Lagat aan tot zowat honderd meter van het einde, maar de wereldrecordhouder hield Lagat zonder veel moeite achter zich.

Evenmin is er iemand die erin lijkt te slagen Marion Jones dit seizoen een strobreed in de weg te leggen. Zo klaagde ze erover geen degelijke tegenstand tegen te komen. Vorige week in Brussel vond ze echter wereldkampioene Zhanna Pintoesevitsj, die ook de beste seizoenstijd achter haar naam heeft staan, op haar weg. Net zoals een week eerder moest de Oekraïense de duimen leggen voor Jones, niet alleen op de 100 meter maar ook op de 200 meter, zodat er niet aan getwijfeld moet worden dat de Amerikaanse vanavond, voor de derde keer al, enkele goudstaven op zak mag steken.

Golden League in Berlijn vanaf 20.10 uur live op AB3.

Ana Guevara, Marion Jones, Felix Sanchez en Hicham El Guerrouj nog één zege verwijderd van jackpot