Direct naar artikelinhoud

Britse ministers mogen zelf standpunt innemen over brexit

De Britse premier Cameron zal zijn ministers niet dwingen een collectief standpunt in te nemen over een mogelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Op dit moment is er nog een collectief kabinetsstandpunt over de EU, maar een bron dicht bij David Cameron meldt dat de premier dat zal laten varen zodra de onderhandelingen met Brussel over hervormingen zijn afgerond. In een speech voor het parlement bevestigde Cameron dat ministers een eigen standpunt mogen hebben. "Zij mogen een verschillende persoonlijke positie innemen, anders dan het regeringsstandpunt."

De Britse kiezer zal in een referendum voor het einde van 2017 beslissen over een eventueel vertrek uit de EU. Meerdere leden van het kabinet-Cameron zijn kritisch over het Britse lidmaatschap van de EU, maar mogen zich momenteel niet openlijk uitspreken voor een brexit. Eerder werd gespeculeerd dat zij hun functie als minister of staatssecretaris zouden neerleggen om campagne te kunnen voeren voor een vertrek uit de EU.

Labour, dat voor een langer verblijf in de EU campagne gaat voeren, ziet niets in het besluit van Cameron om ministers vrij te laten in hun keuze. Eurosceptici van de Conservatieve Partij verwelkomen het dan weer. Steve Baker, leider van de eurosceptische Tories, noemde het een "wijze beslissing" en zei "verrukt" te zijn.

Cameron zelf zegt in de EU te willen blijven, maar wel op voorwaarde dat Brussel hervormingen doorvoert. De premier verlangt een sterkere en meer onafhankelijke positie voor het Verenigd Koninkrijk binnen de Unie. Ook eist hij dat EU-immigranten minder gemakkelijk toegang krijgen tot sociale voorzieningen in het land van aankomst. De onderhandelingen daarover lopen nog.