Direct naar artikelinhoud

'Diamantsector zal zuiver zijn, of zal niet zijn'

Na de publicatie van het VN-rapport over de grondstoffenroof in Kongo zegt staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans (Agalev) dat politici en bedrijven een front moeten vormen tegen plunderpraktijken. Ook de diamantindustrie. 'De Antwerpse diamantsector zal zuiver zijn, of hij zal niet zijn.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Boutmans: "Het VN-rapport toont nog maar eens aan dat de Antwerpse diamantsector er alle belang bij heeft om zich aan te sluiten bij het bondgenootschap tegen de plundering van Kongo. De Antwerpse diamantsector moet zichzelf zuiveren. Het beste zou natuurlijk zijn dat de hele keten, van diamanthandel tot diamantontginning, zich zo snel mogelijk achter het Kimberley-proces schaart. (Dat proces moet leiden tot een gedragscode om conflictdiamanten uit de wereld te helpen, KoV)."

Niet enkel vier Antwerps-Libanese diamantairs maar ook een aantal Belgische banken worden in het rapport vernoemd. De legale bedrijfswereld blijkt banden te hebben met warlords in Kongo. Wat wilt u daaraan doen?

"Als de beweringen in het rapport kloppen, dan moeten we daar zo snel mogelijk tegen optreden. U begrijpt dat ik het als staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking erg moeilijk heb met het feit dat België veel geld in de toekomst van Kongo steekt, terwijl andere Belgen jaarlijks miljoenen dollars uit Kongo sleuren. Die contradictie is echt niet meer houdbaar. In ieder geval zal de Belgische regering doorgaan met de ondersteuning van het Kongolese ministerie van Ambtenarenzaken en Financiën. Het is de bedoeling dat die overheidsdiensten zo snel mogelijk in staat zijn om opnieuw inkomsten op een correcte manier in de schatkist terecht te doen komen. In onze programma's geven we prioriteit aan de ministeries die ervoor moeten zorgen dat Kongo opnieuw een normaal functionerend land wordt. Belangrijk is dat ook de Kongolese overheid haar verantwoordelijkheid ten volle neemt in de wederopbouw van het land. Anders zal het niet lukken."

Het VN-rapport wil de ontwikkelingssamenwerking aan Rwanda, Burundi, Oeganda en Zimbabwe koppelen aan de bereidwilligheid van die landen om een einde te stellen aan grondstoffenplunderingen uit Kongo. Akkoord?

"Met zulke sancties moet je opletten omdat ze vaak in de eerste plaats de bevolking treffen. In een moeilijke context als die van Rwanda moet je er nauwgezet op toezien dat de hulp die je geeft, het conflict niet verergert en dat de hulp bij de bevolking komt. Je moet vooral erg opletten met budgettaire hulp waarbij je aan een omstreden regering een blanco cheque geeft. Maar dat betekent niet dat je in een conflictzone niet aan ontwikkelingssamenwerking kunt doen. Integendeel. Wel moet je je instrumenten telkens aanpassen aan de concrete situatie op het terrein." (KoV)

'Met sancties moet je opletten, vaak treffen die vooral de bevolking'