Direct naar artikelinhoud

Vrouwvriendelijke daten is wraak op Tinder

Afgelopen zomer klaagde Whitney Wolfe, voormalig topvrouw van datingapp Tinder, haar collega's aan wegens seksuele intimidatie. Nu is ze een eigen datingapp gestart, een vrouwvriendelijke variant op Tinder.

De app Bumble, die in december wordt gelanceerd, lijkt op de eerste beelden als twee druppels water op Tinder. Net als in Tinder kunnen mannen en vrouwen een foto van zichzelf plaatsen met een korte biografie en kunnen ze dates vinden op basis van locatie. Het grote verschil is echter dat met Bumble alleen vrouwen een gesprek kunnen beginnen.

De app rekent volgens de Facebookpagina af met "de vervelende elementen van andere, oppervlakkige datingapps", zoals "ongewenste berichten". "Ons belangrijkste doel is om ervoor te zorgen dat je ervaring op Bumble aangenaam is en je niet uiteindelijk niet wordt gestoken", schrijven de oprichters - naast Wolfe twee andere oud-Tinderwerknemers Sarah Mick en Chris Gulczynski. De naam Bumble slaat op bumblebee, oftewel hommel: de bij die zelden steekt.

Het is niet moeilijk te raden waar Bumble op doelt met "oppervlakkige datingapp" en "ongewenste berichten". Volgens de aanklacht die Wolfe tegen Tinder indiende was ze het slachtoffer van "talloze seksistische, racistische en anderszins ongepaste" berichten van Tinderdirecteur Justin Mateen.

Mateen zou haar in bijzijn van collega's uit hebben gescholden voor "hoer" nadat de relatie tussen de twee was verbroken. Ze werd ontslagen en eiste een schadevergoeding. De zaak werd in september geschikt voor een onbekend bedrag en Mateen vertrok bij Tinder.

De ruzie was groot nieuws in Silicon Valley, waar volgens feministen en activisten vrouwonvriendelijkheid schering en inslag is. Wolfe beschreef de oprichters van Tinder in haar aanklacht als de ergste voorbeelden van "de stereotiepe vrouwenhatende alfaman, die zo vaak met start-ups wordt geassocieerd".

'Verander de regels van het spel', is het motto van Bumble. Nadat TechCrunch maandag berichtte over de nieuwe app, zijn de meeste sociale-mediakanalen van het bedrijf afgeschermd en de oprichters willen niet reageren op vragen. Er is dus nog niet veel meer bekend over Bumble, behalve dat het vrouwen de macht in handen wil geven bij het daten.

Volgens TechCrunch heeft het bedrijf al miljoenen opgehaald. Dit geld zou vooral komen van de nieuwe vriend van Wolfe, de steenrijke zoon van een oliemagnaat Michael Herd. Op Instagram, Facebook en Twitter is te zien hoe Wolfe en haar medeoprichters met de privéjet van Herd tussen Londen en de VS pendelen, chique bedrijfsfeestjes hebben en in een Griekse villa vertoeven.