Direct naar artikelinhoud

VONDELINGENSCHUIF Voor het eerst bleef puzzelstuk liggen

Voor de negende keer al is in de Antwerpse vondelingenschuif van de vzw Moeders voor Moeders een baby achtergelaten. Maar voor het eerst werd het 'puzzelstukje', dat moeder en kind snel kan herenigen, niet meegenomen. 'Dat kan bij de kleine Maarten later voor extra verdriet zorgen.'

Maarten - zo wordt hij tijdelijk genoemd - was echt heel piep. Nog geen 24 uur na zijn geboorte is hij vermoedelijk door zijn radeloze mama achtergelaten. Wanneer het alarm precies afging omdat de vondelingenschuif geopend werd, wil Moeders voor Moeders niet zeggen. Feit is dat het zeker enkele maanden geleden is. De dokter werd erbij gehaald, de politie deed een aantal discrete vaststellingen en het kindje werd officieel aangegeven. Dat werd gedaan door de Antwerpse OCMW-voorzitter, die ook automatisch voogd werd van het kind. "Net als bij de vorige vondelinge Louise-Marie ben ik onmiddellijk ter plaatse gegaan", zegt Fons Dûchateau. "De dokter had hem toen al onderzocht. Maar ik zag ook dat hij op alles reageerde."

Daarna verhuisde de kleine Maarten naar de Antwerpse kinderkribbe Good Engels, waar hij enkele maanden verbleef. Uiteindelijk mocht hij naar een pleeggezin. "Ik volg hem nu al een tijdje op", zegt OCMW-voorzitter Dûchateau. "Hij zit in een warme, stabiele omgeving." Dat gezin - waarvan zelfs Moeders voor Moeders de naam niet kent - zal hem na zes maanden kunnen adopteren. De procedure is opgestart.

Al die tijd hield de vzw de lippen stijf op elkaar. Dat er een nieuwe vondeling in de schuif was gelegd, mocht niemand weten. Want eerst wou men de moeder de kans geven haar kleintje te komen ophalen. Hoogstwaarschijnlijk zal ze dat nu toch niet meer doen. En dus werd het nieuws wereldkundig gemaakt. "Maar deze keer hebben we er bewust voor gekozen geen foto van het kind vrij te geven. In het verleden gebeurde dat wel", zegt Katrien Beyers van Moeders voor Moeders. "Bij elke vondeling leren we weer bij. Nu zeggen we zelfs niet meer wie hem gevonden heeft. Of waarom deze specifieke naam gekozen werd." Of Maarten nu nog steeds die naam draagt, wil Beyers niet zeggen: "Zodra het nieuws in de pers komt, schermen we het kind zo goed mogelijk af."

Boodschap in vier talen

Opvallend is dat de persoon die Maarten achterliet, het puzzelstukje in de vondelingenschuif liet liggen. Alle vorige keren werd het stukje wél meegenomen. Eigenlijk gaat het om een gescheurde of doorgeknipte postkaart, waarvan Moeders voor Moeders het andere deel bewaart. Zo kan er snel een link gelegd worden tussen moeder en kind. Naast het puzzelstukje staat in vier talen 'neem mee'. "Het kan best zijn dat de mama de betekenis van het puzzelstukje niet begreep", zegt Lut Celie van therapeutisch centrum De Bleekweide. "Maar als ze dat wel deed, heeft ze een duidelijke keuze gemaakt door het te laten liggen. Als Maarten opgroeit en hij denkt dat mama voor altijd afscheid wou nemen, kan dit hem meer pijn bezorgen. Wat wij dan zouden doen, is samen met het kind zoeken naar de betekenis van deze daad: waarom denk je dat mama het stukje niet heeft meegenomen? Je zou versteld staan van de creativiteit van een kind. Zo zouden ze kunnen opperen dat hun mama geen spelbreker wou zijn in hun nieuwe gezin, in hun adoptiegezin. Bezig zijn met de vraag is al een stuk verwerking."