Direct naar artikelinhoud

Medewerker crisiscentrum ontslagen na ontkenning Israël

Een operator bij het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken is ontslagen nadat hij systematisch 'Palestina' gebruikte als naam voor het land Israël. De man werkte voor IPG, het bedrijf waarmee het crisiscentrum werkt in noodsituaties.

Maandblad Joods Actueel plaatste gisteren een geluidsopname online waarop te horen is hoe een medewerker van het contactcenter van het crisiscentrum, genaamd Zakharia, in een gesprek over de repatriëring van Israëlische slachtoffers het bestaan van Israël ontkende. De operator had het consequent over 'Palestina' in plaats van Israël.

De man die het crisiscentrum contacteerde met de vraag hoe een repatriëring in zijn werk gaat, vroeg Zakharia of hij Israël wel kende. Waarop de operator antwoordt: "Ik weet dat er Joden naar Palestina zijn getrokken en het land daar bezetten."

Incidenten voorkomen

IPG, het bedrijf dat als contactcenter werkt voor het crisiscentrum bij noodsituaties en zodoende het crisisinformatienummer 1771 bemant, zette de man meteen aan de deur. "Gezien de ernst van de feiten is de samenwerking met de operator meteen stopgezet", zegt Jac Vermeer, CEO van IPG.

Het crisiscentrum zit verveeld met de zaak. "We distantiëren ons hier van. We betreuren dit ten zeerste. We hebben stappen gezet dat dit niet meer kan gebeuren. We hebben ingegrepen zodra we op de hoogte waren van de ongepaste uitspraken", zegt woordvoerder Peter Mertens.

Het crisiscentrum nam contact op met IPG om te voorkomen dat dergelijke incidenten zich in de toekomst nog voordoen. Ook het bedrijf benadrukt dat het zich distantieert van deze misplaatste handelswijze. "Het gaat om een strikt individueel incident, dat helemaal niet strookt met de waarden en gedragsregels binnen IPG." De onderneming verontschuldigt zich nog "tegenover alle personen die aanstoot hebben kunnen nemen aan het optreden van haar ex-medewerker."

Honderd medewerkers

Sinds de aanslagen van vorige week dinsdag hebben ruim honderd medewerkers twintigduizend oproepen naar het crisisnummer afgehandeld, aldus Binnenlandse Zaken.

Bij de aanslagen in de luchthaven raakten heel wat buitenlanders gewond, waaronder enkele mensen uit Israël. De autoriteiten in hun land van herkomst willen hen zo snel mogelijk repatriëren.