Direct naar artikelinhoud

Swipende peuters slapen minder

Per uur dat peuters doorbrengen achter een smartphone of tablet slapen ze een kwartier minder. 'En elke minuut slaap is belangrijk voor de ontwikkeling', stellen onderzoekers.

Peuters die vaak met een tablet of smartphone spelen, slapen minder dan leeftijdsgenoten die het zonder touchscreen doen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Londen, waarbij 715 ouders met kinderen jonger dan drie werden bevraagd .

Voor elk uur per dag op een smartphone of tablet ging er een kwartier slaap af. Al hoeft dat volgens experts niet meteen een heel groot probleem te zijn. Er zijn ook voordelen aan de touchscreens. Zo kan de fijne motoriek van de kinderen beter ontwikkelen.

De ouders kregen de vraag hoe vaak hun kinderen per dag aan het swipen slaan en wat precies hun slaappatroon is. Ongeveer driekwart van de peuters gebruikte elke dag een smartphone of tablet. Kinderen die dat heel vaak deden, sliepen minder 's nachts en meer overdag.

Tijdslimiet

"Een kwartier slaap is niet ongelooflijk veel als je in totaal tien à twaalf uur per dag slaapt, maar elke minuut is belangrijk voor de ontwikkeling van peuters", zegt Tim Smith, een van de Londense onderzoekers, aan de Britse openbare omroep.

Voor grote conclusies is het volgens hem te vroeg. "De wetenschap staat wat dit betreft nog niet ver genoeg."

Wel raadt hij ouders aan om, net zoals bij de tv, ook het gebruik van smartphone en tablet te beperken. Dat betekent dus dat ouders maar beter een tijdslimiet zetten op het aantal uren dat hun kinderen doorbrengen voor een touchscreen.