Direct naar artikelinhoud

Kalme Kums bewijst meteen zijn waarde Sven Kums Rust en recuperatie

Een veerkrachtig Anderlecht klopte Zulte Waregem zaterdagavond met 2-1 en pakte zo zijn dertiende Supercup. Het Astridpark maakte ook kennis met Pieter Gerkens, Henry Onyekuru, Sven Kums en Matz Sels. 'Ik wil geen individuele analyses maken van de nieuwkomers', zei coach René Weiler. Dan leggen wij ze wel in de weegschaal.

Ontegensprekelijk een aanwinst. Altijd rustig in balbezit. Twee, drie keer ook slim de lont uit een gevaarlijke counter van Zulte Waregem gehaald en na de wissel van de bleke Nicolae Stanciu meer aanwezig aan het strafschopgebied van de bezoekers.

Al waren er ook momenten waaruit bleek dat het voor de middenvelder soms nog aanpassen is aan het directe Weiler-voetbal. Hij kon zijn spel nog niet altijd opdringen zoals in zijn beste periode bij AA Gent. "Het is wat wennen aan de spelstijl en mijn nieuwe ploegmaats. Maar dat is normaal", zei Kums. "Zeker omdat we op het einde van de voorbereiding zitten. Iedereen was een beetje moe waardoor er ook meer slordigheden en balverlies te zien was."

Matz Sels Onzeker voetenspel

Het is voor iedereen nog wat wennen. Matz Sels kwam enkele keren op imposante wijze uit en zorgde met een kattensprong voor een prachtsave op een uithaal van Ivan Saponjic. Maar op vlak van coaching en vooral meevoetballen kan en moet de 25-jarige huurling van Newcastle nog stappen zetten. De keren dat Sels een lange bal in niemandsland stuurde, waren niet op één hand te tellen.

De ex-speler van AA Gent verdient evenwel tijd om zich in te werken. Die zal hij ook krijgen: coach René Weiler acht Mile Svilar (17) nog niet klaar voor het grote werk, Frank Boeckx revalideert van zijn rugblessure en Davy Roef wacht op de toestemming om Anderlecht definitief te mogen verlaten.

Henry Onyekuru Flitsen

Een invalbeurt van een halfuur. Veel meer had Henry Onyekuru niet nodig om te laten zien dat hij de gedroomde linkerflankaanvaller van paars-wit kan worden. De Nigeriaan is een tikkeltje trager dan de naar China vertrokken Frank Acheampong, maar heeft meer balcontrole, minder oogkleppen en toont zich doelgerichter. Bijna scoorde Onyekuru bij zijn debuut - zijn poging strandde op de lat.

Bij Eupen zakte de flankaanvaller zelden dieper in dan de middenlijn. Defensief is er dus wel nog wat schaafwerk, al zal Weiler wel tevreden geweest zijn om de flankaanvaller diep in de tweede helft te zien verdedigen in de eigen zestienmeter.

Pieter Gerkens

Plankenkoorts

De eerste baltoetsen van zijn invalbeurt waren nog wat aarzelend - een crosspass belandde dertig meter dieper dan bedoeld. Plankenkoorts. Maar Pieter Gerkens liet zijn schouders niet hangen en herpakte zich. Hij liet zich meteen opmerken door zijn volume. Een van zijn infiltraties resulteerde bijna in een goal, maar zijn kopbal belandde net naast de paal. "Jammer. Misschien zal die er in de competitie, als het er echt toe doet, wel in gaan", hoopte Gerkens.

Die gaf ook aan zichzelf wat aanpassingstijd te gunnen om de grote stap tussen STVV en Anderlecht te verwerken. "Het niveau ligt een pak hoger dan ik gewoon ben. Ik zal keihard werken op training om te bewijzen dat ik mijn plek hier waard ben."