Direct naar artikelinhoud

Bang wachten op Irma

► Op het eiland Sint-Maarten doen de bewoners al het mogelijke om zich te beschermen tegen de orkaan Irma. Platen worden tegen de ramen van huizen gespijkerd, bankautomaten en winkels worden leeg- gehaald, schuilkelders worden in gereedheid gebracht.

De tropische storm Irma is ingedeeld in de categorie vijf, de hoogst mogelijke. Experts waarschuwen voor rukwinden tot 280 km per uur, wat genoeg is om huizen helemaal te verwoesten, bomen te ontwortelen en elektriciteitspalen te doen knakken. Wellicht bereikt de wervelstorm vanochtend rond 8 uur onze tijd de eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba en trekt ze dan verder naar het westen. Daar liggen Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek, Haïti en Cuba. Eind deze week zou dan Florida aan de beurt zijn, waar nu al de noodtoestand geldt.

Een Belgisch interventieteam van Thomas Cook is onderweg naar de Caraïben om de honderd toeristen en medewerkers daar bij te staan. Naar en van Sint-Maarten zijn alle vluchten gecanceld. De operaties in ziekenhuizen zijn uitgesteld, de scholen en overheidsdiensten gaan op slot en er geldt sinds gisterenavond een avondklok. Die moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen thuisblijven, waar ze - hopelijk - beschut zullen zijn tegen deze extreem gevaarlijke orkaan. In Puerto Rico, waar de vrouw op de foto staart naar de lege rekken in de supermarkt, is de sfeer even zenuwachtig en angstig. Voor de winkels staan er lange rijen van mensen die nog snel voedsel, batterijen en water willen hamsteren.