Direct naar artikelinhoud

Wietpil voor dementerende bejaarden

Wetenschappers hebben een wietpil getest die een positief effect lijkt te hebben op demen-terende bejaarden. 'Geen angst: high zullen ze er niet van worden. De pil werkt vooral rustgevend en pijnstillend.'

De wietpil zit in de afrondende onderzoeksfase en zal wellicht in 2015 op doktersvoorschrift beschikbaar komen in Nederland, en daarna mogelijk ook in andere landen.

Bejaarden hoeven niet bang te zijn dat ze high worden van de pil, zegt de Nederlandse geriater prof. dr. Marcel Olde Rikkert, die het onderzoek van het medisch centrum van de universiteit van Nijmegen coördineert. "Je wordt er niet heel relaxed of vrolijk van. Daar waren we vooraf wel een beetje bang voor, dat bejaarden er versuft of verward van zouden raken. Maar de tests laten zien dat ze alert blijven."

Het nut van de wietpil is dat die agitatie, onrust en pijntjes wegneemt. Wie dementeert, voelt dat hij minder grip op zijn omgeving krijgt, wat frustratie opwekt. Cannabis, in de vorm van de werkzame stof THC in de pil, lijkt dat effect te dempen, aldus de geriater. "Dementerenden worden eerder onrustig van stressoren, bijvoorbeeld als er rondom hen gepraat wordt. Dan denken ze: 'Die hebben het vast over mij', en daar worden ze onrustig van. Als ze deze pil slikken, denken ze eerder: 'Laat ze maar praten.'"

Met de nieuwe pil hopen de onderzoekers te bereiken dat cannabis als medicijn toegankelijker en sociaal meer acceptabel wordt. De pil uit Nijmegen zorgt er namelijk voor dat de werkzame stof THC beter door het lichaam wordt opgenomen. Het positieve effect van THC op het zenuwstelsel is al langer bekend, zegt Olde Rikkert.

"Het voordeel van tabletten is de lage dosis. Van pillen is duidelijk hoeveel THC er precies in zit, waardoor we veel gecontroleerder kunnen doseren dan bij het roken van cannabis. We streven naar een lichte ontspanning zonder de ervaring van high zijn. Dat is vooral bij alzheimerpatiënten van belang. Bovendien willen we voorkomen dat ze in de weer gaan met vuur en sigaretten."

Emoties regelen

Het onderzoek naar de nieuwe wietpil loopt al meer dan twee jaar, en zit nu in de afrondende fase. Als onderzoekscoördinator presenteerde Olde Rikkert onlangs op een symposium in Nijmegen de eerste resultaten van een praktijktest bij een groep dementerende bejaarden van de afdeling geriatrie van het universitair ziekenhuis in Nijmegen en van mensen die verpleegd worden bij de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Vincent van Gogh in Venray, in Nederlands Limburg.

"Het onderzoek verloopt positief. De pil reguleert de emotie en er is een pijnstillend effect, terwijl er geen vervelende bijwerkingen zijn zoals angst of duizeligheid", meldde Olde Rikkert. De onderzoekers werken bij de meting van de effecten nauw samen met de verzorgers en familieleden van de dementerenden, die vooraf toestemming gaven voor de proefnemingen.

Miljoenensubsidie

De universiteit van Nijmegen heeft voor het onderzoek een miljoenensubsidie gekregen van het innovatiefonds van de Europese Unie. De universiteit werkt daarbij samen met Echo Pharma, een bedrijf van de Nederlandse uitvinder-ondernemer dr. Geert Woerlee. Woerlee trok eerder de aandacht met de ontwikkeling van een nieuwe verftechniek voor textiel, waarbij geen water wordt gebruikt en het milieu veel minder belast wordt. Deze techniek is inmiddels door het kledingmerk Nike opgepikt.

Echo Pharma hoopt dat het idee van de nieuwe wietpil, dat ook uit Woerlees koker komt, een grote markt zal vinden.

De pil, die door het innovatiebedrijf onder de naam Namisol is ontwikkeld, moet eerst echter nog een heel traject afleggen. Wanneer de klinische tests in Nijmegen en Venray tegen medio 2013 eenmaal helemaal zijn afgerond, moet het middel de goedkeuring van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid verwerven.

Olde Rikkert verwacht dat dit in 2014 zijn beslag zal krijgen, en dat de pil dan in 2015 verkrijgbaar zal zijn - op doktersvoorschrift, niet los over de toonbank.

Almaar meer patiënten

Dementie is een verzamelnaam voor stoornissen in geheugen, stemming en gedrag, die toenemen naarmate mensen ouder worden. In België zijn er al ruim 150.000 patiënten. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, met 65 procent van de gevallen. Aangezien het percentage ouderen in de bevolking toeneemt, krijgen steeds meer mensen ermee te maken - en vrouwen vaker dan mannen, omdat ze gemiddeld ouder worden.