Direct naar artikelinhoud

Diamantsector verbijsterd over perslek in fraudedossier

De diamantsector is 'verbijsterd' dat de namen van 170 Antwerpse diamantairs met zwart geld op Zwitserse bankrekeningen naar de pers zijn gelekt.

De Bijzondere Belastingdienst (BBI) en het Antwerpse parket zijn honderden Belgen op het spoor die in totaal 700 miljoen euro aan zwart geld verborgen houden bij het Zwitsere filiaal van de Britse bank HSBC. De gegevens van de rekeninghouders kwamen in 2009 aan het licht nadat een computerexpert van HSBC de klantenlijst had gestolen om die aan andere banken aan te bieden. Volgens De Tijd, die de lijst kon inkijken, gaat het op een enkele uitzondering na om Antwerpse diamantairs, onder wie de voorzitter van de Antwerpsche Diamantkring en de voormalige bestuurder van de sectorfederatie Antwerp World Diamond Centre (AWDC).

"Deze info is nieuw voor ons, wij staan hier volledig buiten", reageert Caroline De Wolf, woordvoerster van het AWDC. "We zijn in de eerste plaats verbijsterd dat het geheim van het onderzoek andermaal zwaar geschonden wordt. De BBI weigert diamantondernemingen inzage in hun dossier, terwijl een krant er wel in slaagt een gestolen lijst met namen van privépersonen in te kijken."

De jongste decennia duiken er met regelmaat van de klok verhalen op over fraude in de Antwerpse diamantsector. Maar volgens Freddy Hanard, voormalig CEO van het AWDC, worden de regels nu wél nageleefd. "Het probleem is dat het gerecht traag werkt met als gevolg dat oude zaken steeds weer opnieuw in de pers worden opgerakeld", zegt Hanard. "En dan denkt men gemakkelijk: het is wéér die diamantsector. Terwijl die niet meer fraudegevoelig is dan andere sectoren.