Direct naar artikelinhoud

Sarah Palin blijft tekeergaan

Tijdens een rally in Indianola liet 'Mama grizzly' weer haar tanden zien. De conservatieve Sarah Palin stak in haar toespraak haar minachting voor de Amerikaanse politiek niet onder stoelen of banken. 'Peilingen zijn voor strippers en crosscountry skiërs', klonk het. Over een gooi naar het presidentschap bleef het opvallend stil.

Een ding is duidelijk: Sarah Palin lijkt niet van plan om zich in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen achter een Republikeinse kandidaat te scharen. Of ze zich nu zelf kandidaat zal stellen of niet, de voormalige gouverneur van Alaska is vastbesloten de komende maanden een rol van betekenis te spelen.

Palin maakte haar opwachting tijdens een rally van de radicale Tea Party in Indianola, Iowa. Het druilerige weer weerhield zo'n 2.000 toeschouwers er niet van urenlang op haar komst te wachten. In haar toespraak viel ze zoals steeds het establishment in Washington aan en moest president Obama het ontgelden. De politica klonk ongewoon scherp. "Met deze speech profileert ze zich als populistische buitenstaander", aldus CNN-reporter Peter Hamby in een opiniestuk.

Opvallend was dat Palin ook nadrukkelijk haar pijlen richtte op de Republikeinen en benadrukte dat de "permanente politieke klasse door elkaar geschud moet worden", zo bericht The New York Times. "De grote uitdaging is wie of wat hem zal vervangen", klonk het, waarmee ze verwees naar haar ambitie om van Obama een 'eentermijnspresident' te maken. "Amerika staat voor een belangrijke verandering. Dit is een systeemcrisis als gevolg van slecht bestuur en incompetent leiderschap."

Kritiek kwam er ook op de zogenaamde carrièrepolitici, die zich bezondigen aan vriendjespolitiek. "Enkel het uniform veranderen is niet genoeg", sneerde 'Mama grizzly'. "Als we het team en het spel niet veranderen, dan zullen we ons land niet kunnen redden."

Hoewel Palin geen namen noemde, was het duidelijk dat haar opmerking aan de Republikeinse kandidaat Rick Perry was gericht. Hij wordt ervan verdacht in het verleden campagnesponors te hebben beloond met jobs. "Ik wil dat alle presidentskandidaten de opportuniteiten grijpen om die vriendjespolitiek uit te bannen. Ze hebben allemaal de kans om zich daarover uit te spreken. Dat is alles wat ik hen vraag."

De voormalige vicepresidentskandidate kreeg zelfs het publiek op haar hand toen ze benadrukte dat peilingen haar politieke plannen niet zullen beïnvloeden. "Peilingen zijn voor strippers en crosscountry skiërs", klonk het misprijzend.

Run, Sarah! Run!

Of ze zelf zal meedingen naar het presidentschap, wou Palin niet kwijt. Dit ondanks de aanmoediging van het publiek dat luidkeels "Run, Sarah! Run!" bleef roepen. Eind september zal ze daar naar eigen zeggen uitsluitsel over geven. Geen moment te vroeg, want de campagnes van Michelle Bachmann en Perry komen al aardig op gang en de finale deadline om de financiering van zo'n campagne rond te krijgen, komt gevaarlijk dichtbij.

Republikeinse oudgedienden zoals Dick Cheney en Karl Rove, adviseur van de vorige president George W. Bush, lieten alvast weten Palin niet te zien zitten als presidentskandidaat. "Ik heb geen politieke adviseurs, gewoon om op tv iets aardigs over me te laten zeggen", counterde Palin zowaar. "Net als u ben ik niet te koop." Vandaag spreekt Palin opnieuw, tijdens een Tea Party-rally in New Hampshire.